Pilotkinja u zadnji tren spriječila sudar aviona iznad Mumbaija, spasila živote 261 putnika

Foto: Twitter

TEŠKA avionska nesreća dvaju zrakoplova iznad Mumbaija u Indiji izbjegnuta je zahvaljujući brzoj i hrabroj reakciji pilotkinje koja je vrhunskim manevrom spasila živote putnicima.

Anupama Kohli, pilotkinja aviokompanije Air India, upravljala je zrakoplovom Airbus A319 na letu iz Mumbaija u Bhopal prevozeći 109 putnika kad je primijetila da joj se drugi zrakoplov opasno približio. Naime, avion Airbus A320neo aviokompanije Vistara poletio je iz Delhija prema Puneu sa 152 putnika i u jednom trenutku spustio se na samo 30 metara iznad putanje aviona Air Indije.
 
Nedostajale su sekunde do sudara, a u avionu Air Indije oglasio se sustav za izbjegavanje sudara, nakon čega je Kohli brzo reagirala i podigla avion na sigurno. Zahvaljujući njezinoj reakciji spašen je 261 putnik, piše Times of India.
Greška u komunikaciji
 
Kasnije je ustanovljeno kako je došlo do greške u komunikaciji između pilota Vistare i kontrole leta na tlu. Naime, lokalna kontrola leta dala je instrukcije da se avion Vistare spusti na svega 30 metara iznad putanje aviona Air Indije, a tijekom leta pilot je otišao u toalet.
 
U pilotskoj kabini ostala je kopilotkinja i, kako bi se zadovoljilo pravilo međunarodnog zrakoplovstva koje nalaže prisustvo dva člana posade u pilotskoj kabini u svakom trenutku, ušla je stjuardesa. Do zračnog incidenta došlo je 7. veljače, objavljeno je na Twitter profilu Air Indije.

Pročitajte više