Pirotehničari dogovorili sastanak u MUP-u o Zakonu o humanitarnom razminiranju

PREDSTAVNICI Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja, koji su danas prosvjedovali na Markovu trgu, dogovorili su s predstavnicima Vlade za 10. siječnja sastanak u MUP-u o prijedlogu novog Zakona o humanitarnom razminiranju.

Tridesetak pirotehničara prosvjedovalo je jer niti nakon tri godine nije donesen Zakon o humanitarnom razminiranju kojim bi se napokon uredila njihova prava, kao i zbog prijedloga da im se radno vrijeme produži s pet na osam sati.

Predstavnicima Vlade izrazili smo nezadovoljstvo postojećim Zakonom o razminiranju kao i nacrtom prijedloga Zakona o humanitarnom razminiranju, izjavio je nakon sastanka predsjednik sindikata Dražen Kiš.

Sindikat se protivi predviđenom produženju radnog vremena tvrdeći da bi se time povećalo stradanje pirotehničara, kao i troškovi države za njihovo zbrinjavanje.

´Produženje radnog vremena utječe na pad koncentracije, što može znatno povećati stradavanje´, istaknuo je Kiš upozorivši kako je na poslovima razminiranja dosad stradalo 117 pirotehničara.

U Vladinom nacrtu zakona također se ne spominje ni pravo na invalidninu, ortopedski doplatak, obiteljsku invalidninu i niz drugih stečenih prava.

Pirotehničari stoga traže formiranje povjerenstva za izradu Zakona o humanitarnom razminiranju, u kojem bi bili predstavnici sindikata i struke, kao i upućivanje zakona u proceduru najkasnije do ožujka ili travnja ove godine.

´Nismo došli tražiti ničije ostavke, već pokušati ubrzati proceduru oko uređivanja naših prava´, istaknuo je Kiš najavivši nove akcije u slučaju neprihvaćanja sindikalnih zahtjeva.

Napomenuo je da plaće nisu razlog današnjeg prosvjeda jer je s većinom poslodavaca potpisan kolektivni ugovor po kojem plaće pirotehničara iznose 14.000 kuna bruto, odnosno 7.000 do 8.000. kuna neto.

Pirotehničarima je na sastanku obećano da će ih premijer Ivica Račan posjetiti na terenu.

Pročitajte više