Pirotehničari nastavljaju prosvjedovati na Markovu trgu

SINDIKAT zaposlenih na poslovima razminiranja odlučio je nastaviti prosvjed na Markovu trgu do daljnjega zahtijevajući rješenje problema AKD Mungos jer nisu zadovoljni zaključcima sastanka o restrukturiranju i stečaju te tvrtke, održanog danas u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP).

"Sada vjerujemo samo premijeru Ivi Sanaderu i ako nam on potvrdi današnje zaključke, onda bi se mogli dogovoriti o odlasku s Markova trga", rekao je Hini potpredsjednik sindikata Niko Režić.

Šezdesetak pirotehničara Mungosa okupilo se oko podneva pred Banskim dvorima zahtijevajući rješavanje problema stečaja njihove tvrtke, isplatu zaostalih plaća, žurno upućivanje Zakona o razminiranju u saborsku proceduru i donošenje Granskog kolektivnog ugovora za poslove razminiranja.

Prosvjednici koji su na Markov trg došli s opremom i vrećama za spavanje najavili su da neće odustati od prosvjeda dok Vlada ne ispuni njihove zahtjeve. Tijekom dana po sindikalnim podatcima pristiglo ih je još četrdesetak.

Sindikalni su predstavnici oko 13 sati otišli na sastanak u HFP o restrukturiranju Mungosa i provedbi stečaja s preustrojem u cilju opstanka tvrtke i zbrinjavanja viška zaposlenih.

"Bili smo na tom sastanku, ali su predloženi zaključci s kojima nismo zadovoljni u cijelosti jer se oni ne mogu provesti dok se Vlada ne odredi u kojem pravcu treba krenuti razminiranje", rekao je Režić.

To znači, dodao je, da se bez donošenja Zakona o razminiranju ne mogu provesti zaključci HFP-a.

Iako je radna skupina danas predložila Vladi da u roku od 15 dana u saborsku proceduru uputi prijedlog Zakona o razminiranju i nacionalni program razminiranja do 2009., sindikat je nezadovoljan jer je prijedlog tog zakona bio gotov prije pola godine, ali nije bilo volje da ga se donese, rekao je Režić.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao je danas, za vrijeme održavanja sastanka u HFP-u, da je prosvjed pirotehničara na Markovu trgu nepotreban jer Vlada radi sve kako bi riješila probleme Mungosa i sačuvala što više radnih mjesta.

Radna skupina je u HFP-u, osim prijedloga za hitnim donošenjem Zakona o razminiranju, zaključila da stečajni sudac u odbor vjerovnika imenuje predstavnike Ministarstva financija, HFP-a, tri predstavnika zaposlenika i po jednog predstavnika Hrvatskog centra za razminiranje i malih vjerovnika, doznaje se od glasnogovornika HFP-a Vedrana Kukavice. On je također rekao da je od javnih poduzeća zatraženo da potpišu ugovore koji će osigurati zapošljavanje kapaciteta Mungosa. Uz to, stečajni se upravitelj obvezao da će zajedno s odborom vjerovnika do 30. lipnja izraditi prijedlog preustroja Mungosa.

Pročitajte više