Pisac kojeg je islamist izbo nožem: Strahujem što će Netanyahu učiniti

Foto: EPA

BRITANSKO-AMERIČKI pisac Salman Rushdie pozvao je na okončanje rata između Izraela i Hamasa "što je moguće prije", istaknuvši da je "užasnut" i "pun loših predosjećaja", na današnjoj konferenciji za novinare u Frankfurtu.

"Užasnut sam, to je sve što mogu reći", rekao je u vezi sa sukobom u Pojasu Gaze na međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, godinu dana nakon što je bio žrtva napada nožem u SAD-u. U tom je napadu izgubio vid na jednom oku. Napao ga je Hadi Matar, mladić iz mjesta Fairview u državi New Jersey, koji je kupio ulaznicu za predavanje.

"Nadam se prekidu neprijateljstava

Policija je kasnije utvrdila da je napadač sklon šijitskom ekstremizmu i Iranskoj revolucionarnoj gardi (IRGC). "Užasnut sam Hamasovim napadom i pun loših predosjećaja u pogledu onoga što bi zauzvrat mogao učiniti Netanyahu. Jednostavno se nadam prekidu neprijateljstava što je moguće prije", rekao je. 

Hamas je napao Izrael 7. listopada. Izrael je odgovorio žestokim protunapadom i bombardiranjem Pojasa Gaze. Poginulo je i ozlijeđeno nekoliko tisuća ljudi na obje strane.

Pročitajte više