Pismo HDZ-a hrvatskom iseljeništvu o podizanju spomenika dužnosnicima NDH-a

PREDSJEDNIŠTVO HDZ-a uputilo je pismo hrvatskom iseljeništvu u kojem navodi da je podizanje spomenika Mili Budaku, ministru u Vladi NDH, kao i podizanje spomenika bilo kojem dužnosniku NDH ili isticanje simbola iz tog vremena, danas u modernoj Hrvatskoj usmjereno nedvosmisleno protiv interesa boljitka hrvatskog naroda, hrvatske samostalnosti i konkretno hrvatske borbe za daljnju međunarodnu afirmaciju.

"Spomenike ćemo dizati junacima Domovinskog rata, jer je naša Hrvatska izborena u tom ratu koji je bio osloboditeljski, pravedan, legitiman i prožet vjerom u slobodu i demokraciju", kaže se u pismu.

Predsjedništvo HDZ-a napominje kako su hrvatski narod i građani Hrvatske svjesni svih svojih stradanja i tragedija do kojih su ih dovele podjele naslijeđene iz Drugog svjetskog rata, a umjetno nametane i održavane u godinama komunističke diktature. Svjesno je toga, kaže se, i hrvatsko iseljeništvo koje je desetljećima živjelo bez mogućnosti povratka u Domovinu i pod stalnim, a nepravednim optužbama i progonima.

"Zahvaljujući politici HDZ-a pod vodstvom dr. Franje Tuđmana hrvatski je narod kroz međusobnu pomirbu, kao i kroz jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske, slogom i jedinstvenom političkom voljom stvorio hrvatsku slobodu i neovisnost. Takva politika HDZ-a uvrstila je hrvatsku državu uz maticu demokratskih i slobodnih država Europe i svijeta", stoji u pismu i dodaje da su se u pobjedničkom Domovinskom ratu u kojem je oslobođena Hrvatska i izvojevana sloboda i perspektiva za ovaj i sve buduće naraštaje našeg naroda, prvi put u povijesti Hrvati borili pod jednom zastavom i za svoje vlastite nacionalne ciljeve.

"Domovinski rat jest i mora biti uzor, jer je u njemu pokazano naše herojstvo, naše istinsko rodoljublje i domoljublje, naša nepovratna usmjerenost prema slobodi i demokraciji", ističe Predsjedništvo HDZ-a i napominje da nam trebaju danas spomenici herojima iz Domovinskog rata.

"Svatko onaj tko nas hoće vraćati u prošlost, i to u vrijeme kad ubrzano gradimo budućnost, ne misli dobro, čini štetu, ruši ugled naše države, prlja ideale Domovinskog rata i pomaže objektivno onima koji se još nisu pomirili s činjenicom hrvatske samostalnosti. Svatko onaj tko veliča poražene i gubitnike iz jednog tragičnog razdoblja hrvatske prošlosti, a ne vidi pobjednike i junake koji su nam stvorili slobodu u Domovinskom ratu, ili nije svjestan svojih zabluda, ili ima nečasne namjere", drži stranačko Predsjedništvo.

Upozorava da HDZ neće i ne može dopustiti da sve što je mukom i krvlju stvoreno tijekom 90-ih bude dovedeno u pitanje nečijim provokacijama ili nepromišljenostima.

"Moderna je Hrvatska stvorena na temeljima antifašizma, na vrijednostima suvremenog demokratskog i slobodnog svijeta kao i na hrabrosti hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Hrvatska danas gleda u budućnost i drži čvrsto korak s ostalim modernim zapadnim državama. Spomenike ćemo dizati junacima Domovinskog rata, jer je naša hrvatska izborena u tom ratu koji je bio osloboditeljski, pravedan, legitiman i prožet vjerom u slobodu i demokraciju.

S vjerom u hrvatsku budućnost, s vjerom u nepokolebljivu snagu hrvatskog naroda pozivamo hrvatsko iseljeništvo da kao vitalni dio narodnog bića bude uz nas u zadaćama koje su pred nama", kaže se u pismu Predsjedništva HDZ-a objavljenog na stranačkim web stranicama, datiranih 28.kolovoza.

Pročitajte više