Pismo iz Pule do Rovinja putuje 14 dana

Ilustracija: 123rf, Hrvatska pošta

STANOVNICIMA Istre nije jasno zašto im pisma i pošiljke poslane putem Hrvatske pošte stalno kasne.

Primjerice, pismo iz Rovinja do Pule putuje i po četrnaest dana. Jedan je od razloga, zbog kojeg poštari sporo donose pisma, što pošiljke poslane iz Istarske županije najprije idu u Rijeku, a zatim se vraćaju preko Učke do primatelja, javlja Glas Istre.

Poštanske su kočije bile brže


Naravno, to mnogima stvara velike probleme, posebno kada su u pitanju liječnički nalazi i otpusna pisma iz bolnice. Danas, kada se jednim klikom miša prenose informacije, tako dugotrajno čekanje pošiljke je neprihvatljivo. HP-ova brzina usporediva je s onom iz vremena poštanskih kočija.

Građani se žale da službena rješenja, otpusna pisma iz bolnica, račune za kreditne kartice te druge pošiljke za koje ih vežu rokovi, dobivaju čak 15 pa i 20 dana nakon datuma otisnutog na kuverti. Naravno, to im stvara ozbiljne probleme, počevši od kamata na neplaćene račune.

Dva šaltera

U središnjoj Pošti najvećeg istarskog grada, na dva najfrekventnija šaltera, ona za podizanje preporuka i paketa, rade samo dvije službenice u smjeni. Pred njima su često dugački redovi, a uprava očekuje od službenica da se, osim poštanskim uslugama, bave i ugovaranjem kablovskih, telefonskih i bankarskih paketa, prodajom knjiga, telefonskih kartica, igračaka i tko zna čega još.

Palaču pošte ili Palazzo delle Poste, projektanta Angiola Mazzonija iz 30-ih godina prošlog stoljeća, poštari dijele sa zaposlenicima Područnog ureda Zavoda za mirovinsko osiguranje koji bi također trebao funkcionirati kao javna služba i servis građanima.

Distribucijski se centar za Istru sada nalazi u Rijeci pa sve pošiljke, čak i one namijenjene slanju unutar Istre, prvo putuju u Rijeku gdje ih se raspoređuje i vraća nazad kroz Učku.

Pročitajte više