Pištolj Saddama Husseina završio kod Busha

KADA SE  2013. godine otvori knjižnica u čast bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha pri sveučilištu u Dallasu, posjetitelji će vrlo vjerojatno moći vidjeti i jedan od najdražih suvenira G. Busha - pištolj koji je pripadao ni manje ni više nego Saddamu Husseinu.

Saddam ga nije napunio

Riječ je o 9-milimetarskom pištolju marke Glock 18C koji je pronađen u rupi gdje je irački vođa uhićen u prosincu 2003. od strane pripadnika Delta Force brigada, koji su pak pištolj odmah predali Bushu osobno.

Kako kažu neke kolege G. Busha to mu je zapravo najomiljeniji suvenir iz rata u Iraku. Gotovo pet godina Bush je pištolj držao u ovalnom uredu Bijele kuće, pokazujući ga posjetiteljima s ponosom, posebice kada su ga posjetili vojni dužnosnici. Znatiželjnim je gostima volio otkriti i jednu tajnu: kada je pištolj otkriven, nije bio napunjen.

Jedan od 40 000 Bushovih artefakta

Predsjednik udruge Veterani za slobodu, Pete Hegseth, novinarima je otkrio ovo: "Sjećam se jedne zgode. Baš smo bili na odlasku kada nam je Bush rekao, 'Čekajte minutu, dečki, da vam nešto pokažem'. Otišao je u svoj privatni kabinet i vratio se s pištoljem koji se nalazio u staklenom kovčeziću.'

'Dečki iz Delta forcea su ga uzeli Saddamu', dodao je potom ponosno Bush" ispričao je Hegseth. Saddamov pištolj je jedan od 40 000 artefakta i predmeta koje je Bush sakupio ili dobio na dar za vrijeme svoja dva mandata.

Pročitajte više