Pištolji u slovenskom parlamentu, naređena istraga

PREDSJEDNIK slovenskog parlamenta France Cukjati izjavio je u ponedjeljak da je naredio istragu oko toga je li zastupnik jedne desne stranke unio oružje u zgradu parlamenta, no još nije jasno je li riječ o stvarnom događaju ili medijskoj provokaciji.

"Ako je do unosa oružja došlo, onda je riječ o kaznenom djelu. Zato sam o slučaju obavijestio policiju", rekao je Cukjati nakon što je jedna zastupnica zatražila da se izjasni o slučaju o kojemu su pisali jedan tabloid i jedan politički tjednik.

Oni tvrde da zastupnici Slovenske nacionalne stranke (SNS) u zgradi parlamenta drže osobno naoružanje, što je potkrijepljeno i slikama, navodno napravljenim u zgradi parlamenta.

Cukjati je rekao da je odmah nakon objave spomenutih priloga pitao predsjednika stranke Zmagu Jelinčiča o slučaju i da mu je on rekao da objavljene slike nisu snimljene u parlamentu.

"No, danas smo doznali za izjavu zastupnika SNS-a Bogdana Baroviča da je svaki zastupnik te stranke u parlament unio svoj pištolj, čime je slučaj dobio zabrinjavajuće razmjere", pojasnio je Cukjati svoju odluku da o slučaju obavijesti policiju.

Zakonom je zabranjeno unositi oružje i eksplozivni materijal u slovenski parlament, što se kontrolira i prilikom ulaska u zgradu. Zastupnica oporbenih liberalnih demokrata (LDS) Cveta Zalokar Oražem postavila je o tome zastupničko pitanje, tražeći da se ustanovi kako je do unošenja oružja došlo i ako je slučaj istinit, tko je za to kriv.

Pročitajte više