Pistorius ide na slobodu

Foto: EPA

Bivši paraolimpijski prvak Oscar Pistorius bit će pušten iz zatvora na uvjetnu slobodu 10 godina nakon ubojstva svoje djevojke Reeve Steenkamp. Odlučio je to danas odbor za uvjetni otpust koji je kao datum za njegovo puštanje na slobodu odredio 5. siječnja 2024.

"Odjel za zatvorske službe potvrđuje uvjetno puštanje Oscara Leonarda Carla Pistoriusa od 5. siječnja 2024.", objavila je kratko zatvorska uprava nakon razmatranja povjerenstva za uvjetni otpust u zatvoru u blizini Pretorije, gdje je sportaš zatvoren. 

Pistorius, koji sada ima 37 godina, osuđen je 2016. godine na 13 godina zatvora. 

Upucao je Steenkamp više puta kroz vrata kupaonice na Valentinovo 2013. Kasnije je tvrdio da ju je zamijenio za provalnika.

June Steenkamp, majka Reeve Steenkamp, nije se protivila puštanju uz jamčevinu, ali je u pismu poslanom povjerenstvu za uvjetni otpust rekla da se pita jesu li Pistoriusovi "veliki problemi s bijesom doista riješeni u zatvoru", dodavši da bi potencijalno bila "zabrinuta za sigurnost bilo koje žene" koja dolazi u kontakt s njim.

June Steenkamp odlučila je ne prisustvovati saslušanju za uvjetni otpust u petak u zatvoru Atteridgeville, blizu Pretorije. Njezin suprug i Reevin otac Barry umro je ranije ove godine i rekla je da je pritisak na njih oboje bio golem.

Pistorius od javnog heroja kao paraolimpijski prvak postao osuđeni ubojica djevojke

Poznat kao "Blade Runner" zbog svojih protetičkih nogu od ugljičnih vlakana, Pistorius je od javnog heroja kao paraolimpijski prvak postao osuđeni ubojica u saslušanjima koja su prije deset godina privukla pozornost svijeta.

Zbog toga što je pucao i usmrtio Steenkamp na Valentinovo 2013. godine, Visoki sud Južnoafričke Republike prvotno ga je osudio na pet godina zatvora 2014. zbog ubojstva iz nehata, no Vrhovni prizivni sud ga je krajem 2015. proglasio krivim za ubojstvo nakon žalbe tužitelja.

Vraćen je u zatvor na šest godina 2016. nakon presude Visokog suda, što je manje od polovine minimalne kazne od 15 godina koju su tražili tužitelji. Godine 2017. Vrhovni sud mu je više nego udvostručio kaznu za ubojstvo na 13 godina i pet mjeseci rekavši da je šestogodišnja zatvorska kazna "šokantno blaga".

Odbor za uvjetni otpust obično uzima u obzir nekoliko čimbenika prije nego što zatvorenike pusti na slobodu. To uključuje prirodu zločina, mogućnost ponovnog počinjenja kaznenog djela, ponašanje u zatvoru, fizičko i psihičko blagostanje i potencijalne prijetnje s kojima bi se mogli suočiti ako budu pušteni.

Pistoriusu je odbijen uvjetni otpust u ožujku nakon što je odlučeno da nije odslužio minimalno vrijeme u zatvoru potrebno za razmatranje uvjetnog otpusta. Međutim, Ustavni sud je u listopadu rekao da je Pistorius odslužio polovinu svoje kazne do 21. ožujka ove godine, što znači da ima pravo na uvjetni otpust nakon što mu je kazna unazad datirana u srpanj 2016. umjesto u studeni 2017. godine.

Uskoro opširnije

Pročitajte više