Pitali smo Damira Hoyku kojih mu je pet omiljenih knjiga

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

DAMIR Hoyka je rođen 1967. u Brežicama u Sloveniji. Jedan je od najpoznatijih hrvatskih suvremenih fotografa, naročito poznat po svojim portretima.

Pohađao je studij umjetničke fotografije u Beču, a 1991. je dobio status slobodnog umjetnika.

2009. je objavio SF roman Xavia čija je radnja smještena u 2039. godinu, a pojmovi poput robota, nulte gravitacije i naseljavanja Mjeseca su svakodnevica. Roman donosi priču o fotografu Wadeu Zeelandu i njegovom prijatelju Marku koji zahvaljujući pomoći ljepotice Xavije sprječavaju virtualizaciju čovječanstva. 

Ovo je njegovih pet omiljenih knjiga.

Sto godina samoće - Gabriel Garcia Marquez

Ljubitelj sam magičnog realizma. Ovaj roman nemoguće čini mogućim. Najviše me se ipak dojmio Marquezov stil, uživao sam čitajući.

Svjetlost drugih dana - Arthur C. Clarke & Stephen Baxter

Ova knjiga otvara nove dimenzije budućnosti. Inspirirala me da napišem svoj roman Xavia. Ovaj roman je proročanska kombinacija mašte i znanosti.

Da Vincijev kod - Dan Brown

Inače sam spor čitatelj, no ovu sam knjigu progutao u tri noći. Jako zanimljivo i napeto, a najviše mi se sviđa što svako poglavlje završava cliffhangerom pa te tjera da čitaš dalje.

Majstor i Margarita - Mihail Bulgakov

Ovu sam knjigu počeo čitati na slijepo, nisam ništa znao o piscu ili njoj, pa nisam ništa posebno ni očekivao, a dobio sam jedan od najboljih romana koje sam pročitao. Naročito me je oduševila ta dimenzija fantazije koju Bulgakov donosi, ali koja je ukorijenjena u stvarnosti tog vremena. Ljudi, mačke, ironiziranje i kritika društva, sve je izvedeno savršeno.

Patnje mladog Werthera - Johann Wolfgang von Goethe

Roman koji slama srca. Vjerojatno najbolji ljubavni roman koji sam pročitao, koji divno prikazuje što je prava ljubavna patnja.

Pročitajte više