Pitali smo DORH zašto Banožić 100 dana od nesreće nije optužen. Ovo je odgovor

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL, Hina

Prošao je 101 dan otkako je bivši HDZ-ov ministar obrane Mario Banožić svojim terencem izazvao tešku prometnu nesreću i usmrtio oca dviju djevojčica, 40-godišnjeg Gorana Šarića, u čiji se kombi frontalno zaletio pretječući kamion u rano jutro 11. studenoga.

Prije točno dva mjeseca Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima pokrenulo je istragu, ali do danas nije podignuta optužnica protiv bivšeg Plenkovićevog ministra. 

DORH smo upitali zašto Banožić još nije optužen. 

>> Registar afera: Banožićeva nesreća

Što kaže Općinsko državno odvjetništvo?

U cijelosti prenosimo odgovor Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima, koji smo danas primili na jučerašnji upit. 

"U svezi Vašeg upita od 19. veljače 2024. vezano za prometnu nesreću od 11. studenog 2023., odgovaramo da je ovo državno odvjetništvo, nakon zaprimanja kaznene prijave PU Vukovarsko-srijemske, Postaje prometne policije Vinkovci, 21. prosinca 2023. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 44-godišnjeg okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iz čl. 227. st. 1., 2. i 6. Kaznenog zakona.

U navedenom je predmetu u tijeku istraga, odnosno provode se zakonom propisane radnje radi okončanja istrage i donošenja državnoodvjetničke odluke, o kojoj će, po donošenju konačne državnoodvjetničke odluke, biti objavljeno priopćenje.

Više pojedinosti i informacija Vam, sukladno zakonskim odredbama, nismo u mogućnosti dati", glasi odgovor ODO-a Vinkovci Indexu. 

Nema nikakvog konkretnog odgovora o tome zašto Banožić, koji još od nesreće ima povlašteni tretman, i dalje nije optužen

Dakle, iz Općinskog državnog odvjetništva nisu dali nijedan razlog zbog kojeg i dalje traje istraga. Ne navode ni neki birokratski razlog. Baš ništa osim da istraga i dalje traje. Ne kažu što to nisu uspjeli utvrditi u dva mjeseca o prometnoj nesreći koju je, po svemu što dosad znamo i što je utvrdila policija, sasvim jasno izazvao Banožić. Ne kažu, naravno, ni što još namjeravaju utvrditi u nastavku istrage, bez optužnice za Banožića. 

Bivši HDZ-ov ministar ni dana nije proveo u pritvoru, za razliku od, recimo, vozača hitne koji je tijekom intervencije naletio na troje tinejdžera i nikoga nije usmrtio. Banožiću ne samo da na ruke nikada nisu stavljene lisice, kao vozaču hitne, nego je, prema onome što je procurilo u medije, još imao i poseban tretman na ispitivanju u policiji, a odmah nakon izlaska iz bolnice mogao je obilaziti kafiće jer protiv njega nitko nije ni tražio pritvor, odnosno istražni zatvor. 

Pitanje istražnog zatvora i lisica na rukama zanimljivo je zbog paralele sa slučajem vozača hitne kojeg je policija vodila u lisicama i zatvorila u Remetinec. No puno je važnije pitanje zašto Banožić i dalje nije optužen. A na to pitanje, kako vidimo iz onoga što nam je poslao DORH, i dalje nema odgovora. 

Što se događalo od 11. studenog

Podsjetimo, Banožić je 11. studenog 2023. godine izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo Goran Šarić, otac dviju djevojčica. Banožić je po gustoj magli, dok se vozio u lov, svojim terencem pretjecao kamion i izravno se sudario s kombijem koji je dolazio iz suprotnog smjera. Šarić je na mjestu poginuo. Nesreća se dogodila u 6:15 na izlazu iz Vinkovaca u smjeru Županje.

Banožić je nakon nesreće dva tjedna bio u bolnici, no iz nje je izašao kao slobodan čovjek i nikome nije palo na pamet poslati ga u istražni zatvor. Štoviše, DORH, po vlastitom priznanju, nije imao pojma da je bivši ministar otišao kući iz bolnice.

Sporan je bio i detalj oko nalaza krvi u kojem je stajalo da je bivšem ministru Banožiću nakon prometne, koja se dogodila u subotu u 6:15, utvrđen 0.21 promil alkohola u krvi. U nalazu stoji da je krv izvađena u subotu u 6:47. Poteglo se tada pitanje o tome hoće li to odigrati ulogu na suđenju.

 

Banožićev povlašten tretman

Po izlasku iz bolnice Banožić je 29. studenog dao iskaz policiji, ali u posebnim, strogo kontroliranim uvjetima. 

Neposredno pred Banožićev dolazak u zgradu Policijske uprave u Vinkovcima djelatnicima se branilo korištenje lifta kako bi bivši ministar bez čekanja, i da ga vidi što manje ljudi, mogao odmah ući u dizalo. Navodno su neki policajci negodovali što za odlazak na više katove moraju ići pješice, pisao je tada Telegram.

Isto se dogodilo kada je Banožić došao na kat na kojem se nalazi policijska soba s kamerama, gdje je dao iskaz. Službenicima na tom katu je rečeno da neko vrijeme ne izlaze iz ureda.

"Željelo se na svaki način osigurati da Banožića vidi što mani broj ljudi, ali i sačuvati ga od mogućih neugodnosti", rekao je tada Telegramov izvor.

Sjedio na kavi s bratićem šefa policije koji istražuje njegovu nesreću

1. prosinca Banožić je snimljen kako u jednom ugostiteljskom objektu sjedi s bratićem šefa PU vukovarsko-srijemske.

Kafić u kojem je bio Banožić nalazi se u neposrednoj blizini njegovog stana. Na fotografiji s njim je Zlatko Zovak Braco, bratić načelnika vukovarsko-srijemske policije Ante Zovka. Zlatko Zovak potvrdio je da je 1. prosinca oko 14:15 sjedio u kafiću s Banožićem.

"S Banožićem sam prijatelj i ne znam zašto vas novinare zanima tko s kim pije kavu", rekao je Zovak za Telegram.

Nije mu oduzeta ni vozačka

Jutarnji je pisao da Banožiću nisu određene nikakve mjere opreza, pa mu tako nije oduzeta ni vozačka dozvola, a može slobodno i kontaktirati svjedoke nesreće. 

I dok čeka okončanje DORH-ove istrage, podizanje optužnice i suđenje, Banožić je aktivirao 6+6, što znači da će šest mjeseci primati punu ministarsku plaću te još šest mjeseci pola te plaće, potvrđeno je Indexu. Banožić je kao ministar primao 2740 eura plaće. No Banožić neće aktivirati saborski mandat.

Sve korupcijske afere pratite na adresi: www.index.hr/afere. Da niti jedna afera više nikad ne padne u zaborav.

Pročitajte više