Treba li Peđa Grbin dati ostavku? Grbin: Pa sastavljam vladu

Foto: FaH

Prema još uvijek neslužbenim rezultatima izbora, Rijeke pravde predvođene SDP-om imaju 42 mandata, čak 19 manje od HDZ-ove koalicije.

Bernardić je podnio ostavku, imao je samo mandat manje od Grbina

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u predizbornoj kampanji je rekao da je "problem Hrvatske katastrofalna vlast pa je obaveza i sveta dužnost te koalicije promijeniti je". Na predizbornom skupu u Rijeci poručio je da će maknuti s vlasti one koji su Hrvatsku opljačkali.

"Za nas neki govore da nismo Rijeke pravde, nego tek potočić. Mi jesmo potok koji je krenuo, udružio se s drugima i stvorio nezaustavljivu rijeku koja će mijenjati Hrvatsku", poručio je predsjednik SDP-a.

Sada, nakon što su izbori iza njih, postavlja se pitanje treba li nakon ovih rezultata Peđa Grbin dati ostavku. Podsjetimo, Restart koalicija Davora Bernardića imala je samo jedan mandat manje na prošlim parlamentarnim izborima. Nakon tih izbora Bernardić je podnio ostavku.

Faktor je bio i Milanović

Što se tiče Grbina, faktor u kampanji svakako je bio i upliv predsjednika Zorana Milanovića u priču. Dio javnosti očekivao je da bi takvo nešto moglo biti bitan čimbenik uz ove izbore, no sami rezultati govore da do nekog pomaka u odnosu na razdoblje od prije četiri godine nije došlo.

S ove sad pozicije jasno je kako je SDP-ov izbor predsjednika Republike kao svog neformalnog kandidata za premijera utjecao i na stajališta potencijalnih koalicijskih partnera. Tako su u jednom danu SDP-ovu koaliciju, koju je Grbin prvotno dogovorio, napustile dvije stranke: IDS i Fokus.

"Svjestan sam da je SDP-u pobjeda na nišanu, ali nama to nije prihvatljivo ako je cijena toga urušavanje ustavnog poretka, agresija u javnom prostoru i politički obračun", rekao je Davor Nađi, predsjednik Fokusa.

Rekao nam je da sastavlja vladu

S izborima iza nas, sve to sa sobom povlači i Grbinovu odgovornost. Index ga je pitao razmišlja li o ostavci. Evo što je kratko odgovorio putem poruke:

"Ne, sastavljamo vladu pa nemam vremena za drugo", kazao je Grbin.

 

Nakon izbora govorio je kako još nije gotovo. "Ovi rezultati sigurno nisu onakvi kakve smo priželjkivali, ali su pokazali da dvije trećine građana želi promjene, da nije zadovoljno onime što se u Hrvatskoj događa i mi ih nećemo iznevjeriti", kazao je.

Najavio je dane, tjedne, a možda i mjesece razgovora za sastavljanje vlade, uz naglasak da će ti razgovori "završiti promjenom koja će Hrvatsku učiniti boljom zemljom, bez korupcije, koja se brine za svoje ljude, mirovine, plaće, vrtiće..."

SDP-ovac: Vodstvo mora snositi odgovornost

>>SDP-ovac Matijević: Rezultati su loši. Bez Zorana bi bili i gori, on je sve spasio

No, već u izbornoj noći, Davor Matijević iz splitskog SDP-a rekao je da vodstvo mora snositi odgovornost za ovaj rezultat. "Rezultati su loši i nade više nema, a krivi smo svi. Obraz ne smijemo izgubiti, izbore očito možemo. Ima nas puno koji nismo zadovoljni, vidi se da nešto nije u redu po tome tko sve nije želio ići na liste", rekao je.

"Krivi smo svi. Nije kriv samo Peđa Grbin, nego cijelo rukovodstvo. Bez Zorana bi rezultat bio i lošiji, on je sve spasio", zaključio je na kraju.

"Još jučer je trebao dati ostavku"

Politolog Berto Šalaj u emisiji HRT-a U mreži prvog kazao je kako je SDP ostvario jako loš rezultat.

>>Šalaj: Grbin je već sinoć trebao dati ostavku, bez DP-a nema vlade

"Dobili su 42 mandata, a to je samo 1 više nego na prošlim izborima. Još uvijek se nadaju vladi nacionalnog spasa. Peđa Grbin je trebao već sinoć dati ostavku", naglasio je.

Rimac: Okupljanje stranaka samo je djelomično uspjelo

Na temu moguće ostavke Grbina popričali smo s političkim analitičarom Ivanom Rimcem.

"To je stvar stranačkih struktura, koje postavljaju ciljeve i definiraju po kojim uvjetima će se tražiti od predsjednika stranke odstup. Nisam siguran kakvo je zadovoljstvo ili nezadovoljstvo članova SDP-a i šire strukture stranke s Grbinom i ocjenjuju li strategiju primjerenom ili ne.

Kao analitičar mogu razmišljati kako se koja stranka nosila s izbornim procesom, koja je stranka ispunila osnovne politološke preduvjete da ima šanse dobiti izbore ili napredovati. Ali na strankama je da odrede ciljeve. Nekima je to osvojiti vlast, nekima ostati u saboru ili povećati broj zastupnika. Očito je sad da su neke imale za cilj povećati broj zastupnika i prisutnost u saboru bez ideje da žele ući u vlast", kazao je Rimac.

Dodaje kako je SDP krenuo s putanjom okupljanja stranaka koje su imale jasne kritičke opaske prema HDZ-u.

"To je okupljanje samo djelomično uspjelo. Pitanje jest je li vodstvo tu krivo, zašto okupljanje nije bilo brojnije, koje su procjene u tom okupljanju vodile prema uspjehu, a koje prema neuspjehu... Faktor jest možda i samo djelovanja vodstva u vrijeme kampanje, ali ne samo u vrijeme kampanje, nego u cijelom mandatnom razdoblju. I o tome će se trebati raspraviti", kazao je.

"Uspjeh SDP-a nije adekvatan aspiracijama"

"Može se reći da SDP-ov uspjeh nije adekvatan aspiracijama koje su iskazane u kampanji, obećavali su mnogo više nego što su postigli na izborima", objasnio je Rimac.

Što se tiče Milanovića, kazao je kako on ne bi mogao nastupiti kako je nastupio da nije imao podršku Grbina i SDP-a.

"Mogao je iskazati želju da bude premijer, ali da ga nijedna stranka nije prihvatila, on samostalno ne bi mogao djelovati. Tu je jedna sinergija uspostavljena, ona očito nije dala onoliko rezultata koliko bi se trebalo očekivati. Milanović ima svojih grešaka u samom postupku, on je zamutio vodu i postavio kampanju ponovo na nove premise.

Očito nije uspijevao dovoljno jasno djelovati u korist opcije za koju je nastupio te nije pripremio mogućnost platforme za djelovanje stranaka koje su bile deklarativno protiv ostanka HDZ-a na vlasti.

Postizborno se čini, s ovim rezultatima, manje uvjerljivo dogovoriti se nego što bi to bilo da se prije izbora dogovorila mogućnosti formiranja vlasti bez HDZ-a", zaključio je za Index politički analitičar Ivan Rimac.

Pročitajte više