Tražili smo Hrvatske šume da nam pošalju one fotke krpelja. Poslali su nam demanti

Foto: Google

HRVATSKE šume prvi put smo još krajem travnja pitali da nam pošalju fotke krpelja, čaplje dangube, tigrastog komarca, ježa i ostalih životinjica čije portrete su kupili putem javne nabave za 120 kuna po fotografiji.

Možda se sjećate, tu smo informaciju objavili uz naslov Hrvatske šume plaćaju da im se na internetu nađu i skinu slike krpelja, a bilo je to mjesec dana, nakon što smo pisali kako su, opet putem javne nabave, za poslom premorene administrativne djelatnike i rukovodstvo naručivali uredske stalke za odmaranje nogu.

>Hrvatske šume kupuju stalke za odmaranje nogu. I to ne bilo kakve, evo specifikacija

Rekli da će nam poslati fotke krpelja, a onda nas ostavili na cjedilu

Naš prvi upit da vidimo slike bića koja obitavaju u hrvatskim šumama neslavno je propao. 

"Još nisu isporučeni edukativni materijali. Usluga će biti plaćena 30 dana po ispostavljenom računu. Troškovnik Vam šaljemo u prilogu, prihvaćena ponuda ukupno je bila ekonomski najpovoljnija, a fotografije možete vidjeti čim nam budu isporučene", kazali su iz HŠ-a. 

Od tad je prošlo 35 kalendarskih dana. 

Prošli tjedan smo ponovno pitali možemo li vidjeti fotografije. Dobili smo sasvim neočekivan odgovor.

"Predmetne fotografije ne možemo Vam ustupiti prije objave same brošure, jer ih je u svrhu edukativne brošure o šumama za nas kupila tvrtka KERSHOFFSET i u drugu svrhu se ne mogu koristiti", rekli su.

Predložili smo im pet servisa gdje su mogli sami skinuti fotke, od čega su tri besplatna

Uz to su poslali i demantij. U njemu traže ispravak informacije iz prvog članka. 

Ondje smo objavili njihov troškovnik, gdje je jasno pisalo da otkupljuju i fotografije skinute s interneta. Taj dio ne smatraju spornim.

"Pribavlja se originalna fotografija ili s nekog od online servisa ili online baza za fotografije. Naručitelj odabire jednu od nekoliko ponuđenih fotografija koje ponudi ponuditelj. Format 300 dpi, 4 MB min." stoji u troškovniku.

Dalje smo u članku ponudili pet načina na koje su, preko online servisa, mogli sami doći do traženih fotografija, umjesto da ih netko drugi s tih stranica otkupi i njima proda. Od pet naših prijedloga, na čak tri stranice su mogli potpuno besplatno dobiti fotografije. Ovako smo to tad saželi: 

"Hrvatske šume pitali smo zašto sami ne skinu besplatne slike s interneta, zašto ne plate par kuna pa uzmu što im treba s neke od popularnih platformi, poput Shutterstocka ili 123rf-a. Sa Shutterstocka mogu skinuti 10 slika za 180 kuna, stranica 123rf je za koji dolar skuplja, ali na Adobe Stocku imaju prvi mjesec besplatno i mogu skinuti deset fotki bez naknade.

Tu su i stranice s potpuno besplatnim fotkama, poput Unsplasha i Pixabaya.

Nismo se ni usudili spomenuti da bi možda mogli otvoriti enciklopediju, zamoliti neki fakultet da im pošalje fotke ili otići u neku od hrvatskih šuma pa snimiti to što im treba. Danas čak i mobiteli imaju kvalitetne kamere."

HŠ su nam poslale demanti, kažu da mi bacamo ljagu na njihov rad

A sada slijedi njihov ispravak te informacije. 

"U skladu s čl. 40 Zakona o medijima zahtijevamo demanti članka objavljenog 2. 5. 2021. g. na portalu index.hr https://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatske-sume-placaju-da-im-se-na-internetu-nadju-i-skinu-slike-krpelja/2272497.aspx jer je činjenično netočan i baca ljagu na projekt koji je prošao stroge, sustavne i detaljne kontrole, kao i na javnog Naručitelja koji savjesno i sa svrhom dobrog gospodara prije postupka nabave provodi istraživanje tržišta te brine o sredstvima poreznih obveznika.

Naime, u navedenom članku novinarka Andrea Topić napisala je 'Hrvatske šume pitali smo zašto sami ne skinu besplatne slike s interneta, zašto ne plate par kuna pa uzmu što im treba s neke od popularnih platformi, poput Shutterstocka ili 123rf-a. Sa Shutterstocka mogu skinuti 10 slika za 180 kuna, stranica 123rf je za koji dolar skuplja', što je u slučaju HŠ d.o.o. kao tvrtke netočno.

Naime, točno je da se na ovom i svim online servisima za fotografije plaća godišnja pretplata (plaćaju je profesionalci, grafičari). U toj pretplati za određeni iznos godišnje dobiva npr. 30 fotografija mjesečno, pa od tuda ispadne da za standardnu licencu to može iznositi 0.22 $ po fotografiji.

U ovom slučaju je to paket na zahtjev (standardna licenca) koji nudi 5 fotografija za 49 $ i 25 fotografija za 229 $. Nama bi trebao paket 25 fotografija jer nam je trebalo 6 fotografija. Po današnjem tečaju to je 1428.68 Kn. HŠ su platile 720.00 kn, bez obzira na to koju i kakvu fotografiju odabrale, a u ovom slučaju nedostajalo nam je 6 od ukupno 39 fotografija za brošuru o šumama.

I dodatno, ovo bi se odnosilo na privatnog korisnika, a ako je riječ o tvrtki, onda je cijena za do 2 člana u timu 379 $ mjesečno, za što se dobiva do 750 fotografija mjesečno. Za timove od 3 do 10 članova u timu pretplata je 479 $ mjesečno", objasnili su iz Hrvatskih šuma, potpuno izostavivši opciju da prokomentiraju besplatne načine pribavljanja materijala koje smo im sugerirali.

Pročitajte više