Pitali smo Hrvoja Zovka kojih mu je pet omiljenih knjiga

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

POZNATI novinar Hrvoje Zovko u novinarstvu radi od 1995., a na HRT-u od 1998. U svojih dvadeset godina rada na javnoj radioteleviziji bio je, između ostaloga, dopisnik HRT-a iz Srbije, izvjestitelj iz Afganistana, te na više uredničkih funkcija. Autor je i nekoliko izvrsnih dokumentarnih filmova. Jedan je od posljednjih nepokorenih i neovisnih novinara na HTV-u.

U lipnju prošle godine izabran je za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND), a u međuvremenu je predvodio i novinarski prosvjed zbog čega se našao na meti premijera Andreja Plenkovića.

Ovo je pet omiljenih knjiga Hrvoja Zovka.

Majstor i Margarita – Mihail Bulgakov

Ova knjiga za koju sam prvi put čuo preko Rolling Stonesa i Sympathy for the devila, u izboru omiljenih dođe mi kao zicer iz srednje škole, a to znači knjiga koja se ne smije propustiti. Meni osobno najdraža. Za nju se može reći da je sve u jednom. Svi mogući žanrovi su isprepleteni u ovom fenomenalnom djelu. Čitanje u jednom dahu od prve do zadnje stranice. Imam zapravo nekoliko primjerka, neke sam kupio, a neke dobio na poklon. Nešto slično mi se dogodilo s albumima London Calling od The Clasha i White Album od Beatlesa; imam ih na različitim medijima - na ploči, kazeti i CD-u.

When They Were Boys – Larry Kane

Kako su liverpulski čupavci kod mene odmalena postali neizostavni dio života, tako sam svih ovih godina želio uvijek pročitati ili pogledati nešto novo od Beatlesa, koji i nakon pola stoljeća od raspada zvuče uzbudljivo. Jednostavno imaju tu neku magiju koja ih čini posebnim. When They Were Boys je pogled iznutra, istinita priča o putovanju slavne četvorke u glazbenu orbitu i svega što ih je u tome pratilo u tim prvim godinama. I ovo nije knjiga samo za fanove Beatlesa, ovo je priča za svakoga tko želi saznati detalj o povijesti najvećeg glazbenog fenomena 20. stoljeća. 

Huzur – Martina Mlinarević

Malo je jakih osoba poput Martine. Britka uma s neviđenom sposobnošću da svaku misao pretoči u jaku riječ s puno emocije. Tako jednostavno, a opet tako teško. Huzur mi je upravo takav, iskrena priča o životu, borbi, o tome da se nikada ne smijemo predati. Erupcija emocija, snažnih poruka. Kad uz sve to Martinu poznajem i prijatelji smo, ova knjiga mi je još više znači.

Fantazija za dva pukovnika i jedan bazen – Mario De Carvalho

„Možemo li sada razgovarati? Sada odmah? Šalimo se? Ne s istim stvarima.“ Da kod mene ne postoji uvijek neki striktni red, neki žanr kojeg najviše volim, vidi se i u ovom izboru omiljenih knjiga. Fantazija za dva pukovnika i jedan bazen iz nekog razloga mi je jedno od djela koje nisam planirao čitati, a onda kada sam na nju naletio, među ostalim dobro me je nasmijala i stalno me vraćala da svaku stranicu pročitam više puta. Pukovnik Bernardes i pukovnik Lencastre i gomila drugih likova te njihove zgode čine ovo djelo preporukom za lako čitanje. 

Nejednaki - Ivana Dragičević

Po onoj uzrečici: a sve što ste htjeli znati iz svijeta politike i ekonomije i globalnih kretanja mogu samo dodati „Nejednaki“ su kao stvoreni za takvu vrstu informiranja, naobrazbe. S obzirom da Ivanu poznajem više od 20 godina i prijatelji smo, i znam koliko dugo je radila na ovom knjizi, jedino što mogu reći – vrijedilo je svake pročitane stranice! S guštom sam pročitao. 


 

Pročitajte više