KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Više trudnica kritično zbog covida. Što liječnici kažu o cijepljenju trudnica?

Foto: EPA

U ZARAZNOJ je preminula rodilja koja nije cijepljena, dok se u istoj bolnici na aparatu ECMO (tzv. umjetna pluća) nalazi još jedna rodilja, koja također nije cijepljena, a istovremeno su zbog covida u Splitu dvije rodilje završile u Jedinici intenzivnog liječenja. Istražili smo trebaju li se trudnice cijepiti protiv covida u slučaju da nisu prije trudnoće i kakve su preporuke.

Ginekolog Ujević: Nažalost, bit će još smrti trudnica

Potpredsjednik HUBOL-a, dr. Boris Ujević, ginekolog u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, za Index je rekao da bi on preporučio cijepljenje trudnicama po uzoru na sve zemlje EU.

"Trudnice, cijepite se slobodno. Kad god me moje pacijentice pitaju, ja im savjetujem da se cijepe. Savjetujem svakoj koja dođe u ambulantu, no moram reći kako me tek poneka trudnica pita za cijepljenje. Nažalost, još uvijek imam više necijepljenih trudnica, to je moje iskustvo", rekao je za Index dr. Ujević.

Kaže nam kako je većina trudnica zabrinuta da će imati neke nepoznate nuspojave.

"Problem je što nije dobro komunicirano u javnosti da je cjepivo puno manje štetno od moguće bolesti. Vidimo sad i ovu smrt trudnica, a bit će toga još, nažalost", rekao nam je dr. Ujević.

"Američki CDC kaže da je obavezna preporuka da se trudnice cijepe, preporučujem isto"

Navodi kako je nedavno primio mail Slovenskog društva za perinatologiju, koje navodi da se može cijepiti žena koja očekuje da će biti uskoro trudna te da se mogu jednako tako cijepiti i trudnice i dojilje.

"Postoje preporuke stručnih društava i mi uvijek tražimo mišljenje stručnog društva. Ja slijedim preporuke svih europskih društava i preporučujem cijepljenje trudnicama. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je također rekao da je obavezna preporuka da se trudnice cijepe", kazao nam je dr. Ujević.

Potom nam je poslao i preporuke Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu i Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju Hrvatskog liječničkog zbora.

Hrvatska struka za cijepljenje trudnica i dojilja

Ta su tri društva zajednički izdala preporuke na nekoliko stranica s naslovom "Zašto se treba cijepiti protiv covida-19?"

Preporuke su sastavili prof. dr. sc. Velimir Šimunić, prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani i doc. dr. sc. Gordan Zlopaša, a u njima savjetuju cijepljenje protiv covida trudnicama, onima koje pokušavaju zatrudnjeti te dojiljama.

"Savjeti za cijepljenje trudnica temelje se na iskustvu SAD-a (160.000 trudnica), UK-a (59.000) i drugih zemalja. Covid-19 cjepiva ne sadrže žive komponente virusa te se bez dodatnog rizika savjetuje cijepljenje u trudnoći i u doba dojenja. Cijepljenje trudnica, usprkos navedenom, izaziva i dalje umjerenu skepsu kod nekih autoriteta. Kao razlog se navodi da još uvijek nemamo čvrstu preporuku Europskih agencija (E-CDC i sl.)", navode u preporukama.

Nadalje navode: "U Njemačkoj ističu da je pozitivna odluka za cijepljenje trudnica snažna preporuka struke koja nadilazi sporost agencije (STIKO). Rezultati iz SAD-a, UK-a, Izraela, Belgije i dr. pokazuju da cijepljenje u trudnoći štiti trudnice i fetus od infekcije. Nisu utvrđene komplikacije, pobačaji, smrtnost ni malformacije djece. Stvara se konsenzus da uz konzultaciju s liječnikom (ginekologom) obavezno treba cijepiti trudnice i dojilje te njihove bliske kontakte."

"Cjepivo nema alternativu. U svim okolnostima potrebne su dvije doze cjepiva"

Navode kako je cijepljenje protiv covida-19 sigurno, učinkovito i nerizično za plodnost.

"Cjepivo nema alternativu. U svim okolnostima potrebne su dvije doze cjepiva (najbolje mRNA). Zaštitite sebe, svoju plodnost, svoje dijete, ali i svoju okolinu. Za ove zaključke konzultirali smo najuglednije hrvatske epidemiologe, perinatologe te potražili mišljenje uglednog infektologa i znanstvenika iz Njemačke", zaključili su u preporukama.

Prof. Tešović: Preporuka je da se cijepe i trudnice i dojilje

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", prof. dr. sc. Goran Tešović, također smatra da se trudnice trebaju cijepiti.

"Preporuka je da se cijepe i trudnice i dojilje", odgovorio je Indexu specijalist pedijatrijske infektologije dr. Tešović na upit trebaju li se trudnice cijepiti ako već nisu prije trudnoće.

Markotićkin zamjenik: Treba se cijepiti prije trudnoće

S druge strane, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zoran Barušić za Index je rekao kako zasad nema preporuka za cijepljenje u trudnoći.

"Preporuka je u cijeloj situaciji, s obzirom na tešku kliničku sliku zaraženih trudnica, da se žene cijepe prije trudnoće, a mogu se cijepiti i nakon poroda. Zasad se ne preporučuje cijepljenje u samoj trudnoći iz niza razloga. Naime, nisu završene sve kliničke studije ispitivanja cijepljenja trudnica. Zato je važno cijepiti se prije", rekao je za Index dr. Barušić.

Navodi kako trudnoća sama po sebi nosi mogućnost komorbiditeta te da je zato važno cijepiti se prije trudnoće.

"Neke žene u trudnoću ulaze s povećanom tjelesnom težinom, neke žene dobiju gestacijski dijabetes (trudnički dijabetes), to su već dva faktora koja mogu biti predisponirajući faktori da trudnoća bude teža ako trudnica oboli od covida. Neke, naravno, nemaju to, ali ako imaju ijedan od ova faktora, a mnoge uz to imaju i hipertenziju, to sve mogu biti otežavajući faktori koji mogu dovesti do teške kliničke slike ako se osoba zarazi covidom tijekom trudnoće", istaknuo je dr. Barušić.

EMA: Odluku o primjeni cjepiva u trudnoći trudnica treba donijeti u konzultaciji sa svojim liječnikom

Provjerili smo što o svemu kažu u Europskoj agenciji za lijekove (EMA).

Na njihovim je stranicama objavljeno Europsko javno izvješće o procjeni (EPAR). Ono se objavljuje za svaki lijek za ljude ili životinje kojemu je dodijeljeno ili odbijeno odobrenje za stavljanje u promet, nakon procjene Europske agencije za lijekove EMA-e.

Tako su za sva četiri cjepiva koja su odobrena u EU, a riječ je o cjepivima Vaxzevria (prethodno cjepivo protiv covida-19 AstraZeneca) Janssen, Spikevax (prije Moderna) Comirnaty (cjepivo BioNTech, Pfizer), odgovorili na pitanje o cijepljenju za vrijeme trudnoće i dojenja.

"Preliminarne studije provedene na životinjama ne pokazuju nikakve štetne učinke u trudnoći, međutim podaci o primjeni cjepiva tijekom trudnoće vrlo su ograničeni. Iako ne postoje studije o dojenju, ne očekuje se rizik tijekom dojenja. Odluku o primjeni cjepiva u trudnoći trudnica treba donijeti u konzultaciji sa svojim liječnikom nakon razmatranja koristi i rizika cjepiva)", stoji u njihovom objašnjenju.

Alemka Markotić: Europska agencija za lijekove nije službeno odobrila to cijepljenje

Na tragu ovoga izjavu je nedavno dala i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Nakon što je poručila da se žene, nakon što rode, ali i dok doje, mogu cijepiti, ali da se ne mogu cijepiti tijekom trudnoće, pojasnila je što to znači.

Kazala je kako je idealno cijepljenje prije trudnoće, dok u trudnoći žene trebaju sa svojim liječnicima procijeniti koji su rizici.

"Europska agencija za lijekove nije službeno odobrila to cijepljenje. Međutim, s obzirom na to da se sve više vidi u znanstvenim stručnim krugovima da su trudnice pod povećanim rizikom, onda su preporuke brojnih stručnih društava da se cijepe. Međutim, tu bi u svakom slučaju one trebale vidjeti sa svojim ginekologom ili nekim drugim liječnikom. Prioritet bi trebali biti oni koji imaju rizične faktore kao što su pretilost, viša dob za trudnicu", rekla je nedavno Markotić.

 

Pročitajte više