Pitali smo meteorologinju stiže li nam zaista ekstremna vrućina za vikend

Foto: RTL, DHMZ, 123rf

METEOROLOŠKI servis Severe Weather Europe za vikend pred nama najavljuje ekstremno visoke temperature za ovaj dio godine. Konkretno, za područje jugoistočne Europe, gdje spada i Hrvatska, najavljene su temperature i do 28 stupnjeva Celzijusa.

>> Europski servis izdao upozorenje za Hrvatsku, kažu da stiže toplinski val

O tome kakvo nas vrijeme očekuje za vikend pitali smo Dunju Mazzocco Drvar, meteorologinju RTL Televizije.

"Toplinski val? Pa on traje već šest mjeseci. Ništa se značajno neće promijeniti ovaj vikend. Ne smatramo da će temperature u Hrvatskoj doseći najavljenih 25 i više stupnjeva. Maksimum će biti 22-23 stupnja", rekla nam je Mazzocco Drvar.

Što je s ovim svejedno iznadprosječnim temperaturama za ovo doba godine?

"To je istina, temperature jesu iznad prosjeka. No ovaj vikend osjetit ćemo zadnje trzaje ljeta i okrenuti se jeseni", dodala je Mazzocco Drvar.

DHMZ je u svojoj prognozi za sutra najavio promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja. U noći i ujutro uz više oblaka, uglavnom na zapadu zemlje mjestimice kiša. Ujutro na kopnu magla i niski oblaci, koji se ponegdje mogu i dulje zadržati. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab.

Na Jadranu će slabo do umjereno jugo okrenuti na sjeverozapadnjak i buru, prema večeri na sjevernom dijelu i jaku, podno Velebita s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura od 9 do 14, na Jadranu između 14 i 18. Najviša dnevna većinom od 20 do 25 °C, u gorju malo niža.

Pročitajte više