Pitali smo treba li uprava HRT-a otići. Odgovorilo 90.000 čitatelja, ovo su rezultati

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Baby Lasagna sinoć u švedskom Malmöu nije pobijedio, ali je osvojio fantastično drugo mjesto svojom pjesmom Rim Tim Tagi Dim na 68. izdanju Eurosonga. Radi se o najboljem rezultatu na Eurosongu u povijesti neovisne Hrvatske. 

Nakon finala pitali smo čitatelje treba li cijela uprava HRT-a otići nakon odluke da pjesmu Baby Lasagne uopće ne uvrste među 24 pjesme za dva polufinala Dore.

>> Cijela uprava HRT-a mora odmah otići

Anketa je u međuvremenu prikupila više od 90.000 odgovora. 91% čitatelja Indexa smatra da uprava HRT-a treba dati ostavke. Da trebaju ostati na svojim funkcijama smatra samo 9% ljudi koji su sudjelovali u anketi.

Anketa je i dalje otvorena pa, ako još niste, možete glasati sada.

Da se pitalo HRT, do velikog uspjeha nikad ne bi ni došao

Nakon što je u siječnju pjevačica Zsa Zsa odustala od natjecanja, objavljeno je da će umjesto nje nastupiti prva rezerva HRT-a Baby Lasagna. Pjevač iz Umaga na Dori je imao više glasova publike nego svi ostali glazbenici zajedno.

Ovo su članovi žirija koji su procijenili da Baby Lasagna nije bio dovoljno dobar ni za nastup na Dori

Baby Lasagnu je u rezerve stavio "stručni žiri" koji čine: Željko Mesar (predsjednik žirija), Igor Geržina (glazbeni producent u RJ Glazba HRT-a), Dražen Miočić (urednik programskog kanala HTV 4), Robert Urlić (urednik u Glazbenim sadržajima Hrvatskoga radija), Tomislav Krizmanić (predsjednik OGAE-a Hrvatska) i Ema Gross (glazbena urednica u Glazbenim sadržajima Hrvatskoga radija).

Index je sve njih e-mailom pitao hoće li dati ostavku. Nitko nam nije odgovorio. Pitali smo i HRT hoće li članovi uprave dati ostavku. "Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) niti ove godine niti inače nije bilo nadležno za odluke žirija za izbor pjesama za Doru", odgovorili su nam.

Šef žirija tvrdio da on nema veze s tim, a HRT da je ta izjava izvučena iz konteksta

Krajem veljače, nakon što je postalo jasno da Hrvatska ima nešto posebno i nakon što je pobjedom Lasagne na Dori Hrvatska silovito skočila na kladionicama za pobjedu na Eurosongu, predsjednik žirija Mesar je za 24sata rekao da on nema veze s tim i da je otišao od tamo prije dva mjeseca. S HRT-a Indexu kažu da je ta izjava izvučena iz konteksta.

"Radi boljeg razumijevanja javnosti, kolega Mesar bio je predsjednik stručnog žirija za odabir pjesama koje će se natjecati na ovogodišnjoj Dori te je time obavio svoj dio posla i nije sudjelovao u idućim fazama projekta Dora 2024.", kažu nam s HRT-a, kao da to ima ikakve veze s procjenom "stručnog žirija" koja je, pokazalo se i večeras, bila katastrofalno pogrešna.

Jasno je kako se radi o kolosalnom fijasku zbog kojeg je ne samo "stručni žiri" nego cijela uprava HRT-a već sinoć trebala dati ostavku.

Takvo nešto bilo bi odgovorno i zbog činjenice da građani prisilnim plaćanjem mjesečne pristojbe od 10.62 eura financiraju ovaj javni servis. Prihodi HRT-a tako bi u 2024. trebali iznositi 174.5 milijuna eura, što je tom nezasitnom parazitu nedovoljno za sve troškove. Zbog toga će samo ove godine na temelju aneksa ugovora s vladom iz državnog proračuna dobiti 18.39 milijuna eura.

Prošlogodišnji Eurosong gledala su 162 milijuna ljudi. Benefiti Markovog plasmana na drugo mjesto na Eurosongu su ogromni, prije svega u marketinškom smislu.

Pročitajte više