Pitamo vas: Koga treba podržati MOST? SDP ili HDZ?

Foto: FaH, Index

POTPUNO je jasno kako se buduća Vlada ne može oformiti bez podrške 19 zastupnika Mosta. Koalicija predvođena sa SDP-om ima 56 zastupnika, koliko ima i HDZ, no Zoran Milanović može računati na podršku tri zastupnika manjine koji dolaze iz njihovih redova, a Tomislav Karamarko na tri mandata iz dijaspore što opet dovodi do izjednačenog rezultata 59-59. Za većinu u Saboru koji ima 151 zastupnika potrebno je 76 mandata.

No, SDP može računati i na podršku IDS-a pa bi s ta tri zastupnika mogao otvoriti pregovore sa 62 zastupnika. Ako bi HDZ ušao u koaliciju s Mostom mogao bi računati na većinu u Saboru, odnosno na 78 mandata. SDP bi također imao 78 mandata ako se pribroji IDS, a sa "manjincima" u koje spada i  SDSS može imati i 81 glas u Saboru.

Naravno, Most može ući u Vladu, ali i ne mora. Vlada HDZ-a ili SDP-a može biti i manjinska. Most može dati podršku nekoj od dvaju stranaka i ne ući u Vladu. Tako bi bili korektiv u Saboru kontrolirajući koji zakoni ulaze u saborsku proceduru. Za sada se čini su otvoreni za sve opcije, a najmanje na onu ponovljenih izbora.  

"Danas se u Zagrebu prvo sastaju svi čelnici MOST-a gdje ćemo potom zajednički donijeti daljnju strategiju i odluke. Sigurno se danas nećemo nalaziti niti s jednom strankom", najavili su iz Mosta.

Što mislite vi, s kim treba ići Most? Tko najbolje može odgovoriti na zahtjeve Mosta, a to su, kako sami kažu, reforme?
  

 

Pročitajte više