Pitanje je kako će NATO preživjeti sukob Rusije i Turske, a cijeli taj kaos samo će pomoći ISIS-u

Screenshot: YouTube/RT

NATO savez i tijekom Hladnog rata djelovao je hladno, promišljeno i oprezno. Uložene su godine diplomacije i politike nedjelovanja tijekom utrke u nuklearnom naoružavanju tijekom 50-ih, 60-ih i 70-ih godina, no rušenjem ruskog ratno aviona Turci su sve to promijenili.

Za vrijeme kubanske ratne krize 1962., sovjetske invazije Afganistana 1979., raspoređivanja nuklearnog oružja u zapadnoj Europi u 80-ih te mnogih drugih problematičnih poteza, NATO nikad nije izravno reagirao prema Moskvi. To što su turski lovci F-16 oborili ruski razni avion predstavlja presedan. Prvi je to put od 1950-ih da je zemlja koja je članica NATO-a povukla takav potez. Vladimir Putin sada ima novi strateški cilj, destabilizirati i rasturiti NATO. Kako analizira CNN, svaka šansa da se rat u Siriji završi sad je propala.

Vladimir Putin već godinama potkopava NATO

Putin već godinama želi razjediniti NATO, bilo provokacijama iznad Baltika ili obala Velike Britanije, destabilizacijom Ukrajine ili aneksijom Krima. Stalno potkopava NATO, testira njegovu odlučnost. NATO je kroz sve te nemirne vode bio čvrst i ujedinjen.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik saveza, nakon hitnog sastanka u utorak rekao je da je savez "solidaran s Turskom i podupire njezin teritorijalni integritet". Njemački i češki dužnosnici ipak su izrazili čuđenje zbog poteza Turske, budući da ruski ratni aviona u njihovom zračnom prostoru nije bio niti pola minute.


Barack Obama tvrdi da Turska ima pravo braniti svoj zračni prostor te dodaje kako očekuje da će idućih dana razgovarati s turskim predsjednikom Erdoganom i saznati više informacija.

I on i Hollande su pozvali Rusiju da se pridruži njihovoj koaliciji te da zajedno napadnu uporišta Islamske države u Siriji. Ovog tjedna taj scenarij nije bio toliko nemoguć, budući da je Francuska izgubila 130 građana tijekom napada u Parizu, dok je 224 putnika u ruskom putničkom avionu poginulo kada je eksplodirana bomba u avionu iznad Egipta. Kako piše CNN, zbog Erdogana je sve propalo.

Rušenje ruskog aviona Erdoganovim neprijateljima daje dobar zamah, oni tvrde da je premekan prema islamističkim ekstremistima te da pokušava uskrsnuti Osmansko Carstvo. Putin je otišao i dalje te ga optužio da surađuje s teroristima. Putinu je zapravo rušenje aviona dobro došlo, gledano iz perspektive njegovih težnji za potkopavanjem NATO-a.

Nepromišljeni turski potezi

NATO partneri Erdogana više ne vide kao stabilnog partnera iz vremena Hladnog rata. Njegova politika neuspješna je i u Turskoj - stroga kontrola medija, sukobi s Kurdima, nedjelovanje turske vojske tijekom gotovo dvije godine napredovanja džihadista ISIS-a u Siriji predstavljaju za to indikativne faktore.

Kada se konačno odlučio na vojnu akciju, mete su mu češće bile kurdske skupine koje se bore protiv ekstremista nego džihadisti. Nakon što su bombaši samoubojice napali grad Suruc, Turska je konačno odobrila SAD-u korištenje jedne od njenih zračnih baza za misije protiv IS-a, no dvije zemlje imaju različite planove.

SAD kurdske pobunjenike vidi kao saveznike u borbi protiv Islamske države, dok ih Turska napada kako bi oslabila separatiste. U svjetlu svih ovih događaja koji su se odvili ISIS sad treba samo čekati. Neslaganja među članicama NATO-a te nepromišljeni potezi poput Erdoganovih mogu samo pomoći opstanku ISIS-a.

Pročitajte više