Pitanje koje opsjeda Rusiju: Koji je sljedeći Trumpov potez?

Foto: FAH

ZNANSTVENIK i stručnjak za Rusiju Keir Giles za portal CNN u nedavnom članku iznosi mišljenje o stavu Rusije prema Trumpovim potezima.

Dijelove članka u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Dok se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pripremao za sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u srijedu, otpuštanje direktora FBI-ja Jamesa Comeyja sigurno je navelo Moskvu i Washington da se zapitaju - što će biti Trumpov sljedeći potez?

Rani optimizam Rusije zbog novog odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama činio se opravdanim jer su se Trumpove izjave u vrijeme izbora i odmah nakon njih slagale s ruskom ciljevima u vezi s Amerikom.

To se odnosilo na smanjivanje uloge SAD-a u pružanju sigurnosti Europi, uspostavljanje informacijskog prostora "post-istine" i diskreditiranje nezavisnih medija, slabljenje američke obavještajne zajednice i odnošenje prema Rusiji kao prema ravnopravnome partneru SAD-a, s mogućnošću velike nagodbe bez pristanka europskih saveznika.

Normalno je da su se pojavila pitanja zbog tolikog Trumpova podupiranja Rusije i činilo se da bi Rusija mogla postići značajan strateški uspjeh po pitanju Amerike. No, onda se dogodio napad kemijskim oružjem na Siriju, što je bio prvi velik pokazatelj da se ne može uvijek računati na to da će Trump postupati u skladu s ruskim interesima".

Drugi pokazatelj

"Comeyjevo otpuštanje moglo bi dodatno poljuljati rusko povjerenje u Trumpa. U Moskvi su vjerojatno zaključili da će Trump u pregovoru s Rusijom biti jednako nepredvidljiv kao i u američkoj unutarnjoj politici. U toj atmosferi sumnje, bilo je neizbježno da se Trumpovo otpuštanje Comeyja počne smatrati kao još jedan pokušaj odvraćanja istrage o njegovim vezama s Rusijom. Istina je da bi Rusija mogla odobravati privremeni rezultat - stvaranje daljnje nesloge u američkim vladinim agencijama, koje se nastoje suprotstaviti ruskim neprijateljskim potezima protiv SAD-a.

No, u Moskvi i u Washingtonu to se može smatrati i nespretnim potezom koji ukazuje na paniku te samo još više privlači pažnju na Trumpove veze s Rusijom. Ti motivi ne utječu na konačni ishod - slabljenje američkog aparata nacionalne sigurnosti, koji je već na klimavim nogama zbog nategnutih odnosa s predsjednikom SAD-a. Trumpovo nepovjerenje u vlastite obavještajce koristi svim američkim neprijateljima, ne samo Rusiji".

Ruske namjere

"Trump može naštetiti sigurnosti SAD-a nepromišljenim potezima na isti način kao i ruski agent. Miješanje u američke i francuske predsjedničke izbore jasno pokazuje da Rusiju nije briga za imidž u javnosti te da je sve više spremna ponašati se izvan okvira međunarodnih konvencija i prava.

Neki tvrde da su nedavni ruski potezi namijenjeni samo čuvanju ruske nacionalne sigurnosti protiv mogućih prijetnji sa Zapada, i to uvijek treba uzimati u obzir kada se pokušava razumjeti Rusiju. No, i ovaj put su motivi Rusiji manje važni od ishoda operacija koje provodi Moskva.

Štogod Trump napravio, ukoliko to oslabi SAD - u Moskvi će biti dočekano s dobrodošlicom", zaključuje Giles.
 

Pročitajte više