Pitanje petašima iz povijesti: Mojsiju se na gori Sinaj ukazao bog Jahve, točno ili netočno

Foto: Srednja.hr

MEĐU profesorskim krugovima proširio se zadatak iz jedne radne bilježnice za peti razred osnovnih škola, a u kojem učenici moraju s točno ili netočno odgovoriti na istinitost navedene tvrdnje, piše srednja.hr.

Standardna je to forma u kojoj se ispituje znanje učenika, ali jedina razlika je ta što je u ovom slučaju riječ o krajnje dvojbenoj tvrdnji.

Naime, učenici moraju s točno ili netočno odgovoriti na sljedeću tvrdnju: "Mojsiju se na gori Sinaj ukazao bog Jahve"

S obzirom da nije riječ o knjizi iz vjeronauka već o knjizi iz povijesti, postavlja se pitanje što religijski sadržaj uopće ima raditi u knjizi iz povijesti.

Povijest kao znanost temelji se na proučavanju povijesnih izvora i njihovoj kritičkoj obradi, pa je zaista čudno što se u vježbenici iz predmeta koji bi djecu trebao učiti kritičkom promišljanju svijeta oko sebe učenike pitaju pitanja koja sa samom poviješću nemaju puno veze.

Ministarstvu obrazovanja i izdavaču sporne radne bilježnice uputili smo upit u kojem tražimo da nam odgovore koji se odgovor računa kao točan. Ukoliko se tvrdnja "točno" smatra točnim odgovorom, zamolili smo ih da nam pojasne na kojim povijesnim izvorima se odgovor temelji.

 

Pročitajte više