Pješčane oluje paralizirale Kinu



SNAŽNE pješčane oluje koje udaraju cijelu Kinu nisu samo prekrile velik broj kineskih gradova oblakom pijeska, nego bi mogle biti ozbiljna prijetnja za javno zdravlje, sada i u budućnosti. Činjenica da su oluje uspjele stići do Hong Konga i Tajvana, dovoljno govori o njihovoj snazi.

Deforestacija, širenje gradova i pretjerana ispaša proširili su pustinje na sjeveru i istoku zemlje, a pijesku više ništa ne stoji na putu do gradova. Vjetrovi su dovukli pijesak od Xinjianga na krajnjem zapadu Kine sve do Pekinga na istoku, a oluje su stigle i do Tajvana, 2.600 kilometara udaljenog od Mongolije gdje su počele.

Tajvanci, koji žive na otoku 160 kilometara udaljenom od kopna, ostali su šokirani kad ih je pogodila snažna oluja koja je proizvela neugodne posljedice.

Problemi

Vozači su se požalili da im je pijesak prekrio automobile u roku od 10 minuta, neke su zračne luke jučer morale biti zatvorene, a zdravstveni radnici su svima savjetovali da ostanu u kućama, jer prljavština koju su podigle oluje može izazvati probleme s disanjem čak i savršeno zdravim ljudima.

U Hong Kongu su dužnosnici agencije za zaštitu okoliša objavili kako je zagađenje poraslo do nezabilježenih razina, a dvadeset je ljudi potražilo liječničku pomoć zbog oluje.

Oluja bi sutra trebala pogoditi Južnu Koreju, gdje su vlasti objavile stupanj opasnosti, što je zadnji put učinjeno prije sedam godina.

Kineska meteorološka služba savjetovala je svima da ostanu u domovima te zatvore vrata i prozore, a ako moraju izlaziti van, preporučuje se nošenje maski. Na televiziji se ljudima savjetuje da usta i nos očiste slanom vodom, a uši štapićima s vatom namočenom alkoholom.

Pročitajte više