Pjongjang: Špijunskim satelitom smo detaljno fotkali Bijelu kuću, Pentagon, nosače...

Foto: EPA

Sjeverna Koreja tvrdi da je njezin nedavno lansirani satelit poslao "detaljne" fotografije Bijele kuće, Pentagona i američkih nuklearnih nosača zrakoplova te da ih je pregledao vođa režima Kim Jong-un. Postojanje fotografija nije neovisno potvrđeno, a analitičari kažu da je prerano utvrditi funkcionira li špijunski satelit Malligyong-1 ispravno, tjedan dana nakon lansiranja.

Danas je državna novinska agencija KCNA priopćila da je Kim, koji je promatrao lansiranje, a zatim ugostio banket za znanstvenike i djelatnike svemirskog programa, pogledao fotografije dviju lokacija američke vlade koje su snimljene kasno sinoć. KCNA također piše da je satelit snimio fotografije američke mornaričke baze, brodogradilišta i aerodroma u Virginiji, dodajući da fotografije sadrže četiri američka nuklearna nosača zrakoplova i britanski nosač zrakoplova.

Pretpostavlja se da će režim u Pjongjangu nastojati izvući maksimalnu propagandnu vrijednost iz lansiranja prošlog utorka, koje je odmah izazvalo osudu Washingtona i podiglo napetosti duž teško naoružane međukorejske granice, prenosi Guardian.

Ljutnja u Vijeću sigurnosti

Pjongjang je također istaknuo da je satelit snimio fotografije vojnih postrojenja u Južnoj Koreji, kao i američki pacifički teritorij Guam i državu Havaji. Nijedna od tih fotografija nije javno objavljena. Vojni dužnosnici u Južnoj Koreji kažu da vjeruju da je Malligyong-1 ušao u orbitu, ali do sada nisu mogli reći je li sposoban snimati i slati fotografije iz svemira.

Špijunski satelit, za koji se smatra da je nastao uz rusku tehnološku pomoć, izazvao je jučer ljutnju u Vijeću sigurnosti UN-a. Sankcije UN-a odnose se na sjevernokorejske satelite jer sadrže zabranjenu tehnologiju koja se koristi u režimskom programu balističkih projektila.

"DNRK je jasno stavila do znanja svoje motive. DNRK bez srama pokušava unaprijediti svoje sustave za isporuku nuklearnog oružja testiranjem tehnologije balističkih projektila, čime jasno krši rezolucije ovog vijeća. Ovo bezobzirno nezakonito ponašanje prijeti svim susjedima DNRK i svim članicama", poručila je Vijeću veleposlanica Washingtona pri UN-u Linda Thomas-Greenfield, koristeći službeni naziv Demokratska Narodna Republika Koreja.

Nagađanja o suradnji Rusije i Sjeverne Koreje

U rijetkom pojavljivanju u Vijeću sigurnosti, veleposlanik Sjeverne Koreje pri UN-u Kim Song optužio je kritičare za licemjerje. "Nijedna druga nacija na svijetu nije u tako kritičnom sigurnosnom okruženju kao DNRK. Jedna zaraćena strana, Sjedinjene Države, prijeti nam nuklearnim oružjem", naveo je. 

"Legitimno je pravo za DNRK kao drugu zaraćenu stranu da razvija, testira, proizvodi i posjeduje sustave oružja ekvivalentne onima koje Sjedinjene Države posjeduju ili razvijaju", dodao je. Također je ismijao američke kritike da se satelitska tehnologija koristi za poboljšanje raketnih sposobnosti Sjevera, pitajući je li Washington lansirao vlastite satelite "katapultom".

Južnokorejski obavještajni dužnosnici vjeruju kako je Rusija pomogla Sjeveru da lansira Malligyong-1 u zamjenu za streljivo za rat u Ukrajini. Kim Jong-un i Vladimir Putin zanijekali su sklapanje sporazuma o naoružanju tijekom summita u rujnu, ali SAD je objavio da je Pjongjang do sada Kremlju isporučio više od 1000 kontejnera vojne opreme i streljiva.

Pročitajte više