Planinar na Mosoru slomio rame, spasio ga HGSS

Foto: FaH

PRIPADNICI Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) spasili su u nedjelju popodne tridesetogodišnjeg planinara s 950 metara visokog vrha Lišnica na Mosoru, te je helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) prebačen na helidrom KBC Split.

Tridesetogodišnji planinar je bio na planini s još četrdesetak planinara, te je u jednom trenutku nezgodno pao i slomio rame. Pozvana je pomoć već oko 13 sati zbog ozljede i teške boli koju je trpio, pa su istočnom stranom Mosora krenuli spasitelji, izvijestio je HGSS.

U bolnicu prebačen helikopterom HRZ-a

Kako je teren do unesrećenog planinara bio težak, a bolna ozljeda je mogla uzrokovati stanje šoka, zaključeno je da se transport obavi helikopterom HRZ-a kako bi se unesrećeni što prije predao medicinskom osoblju na daljnju njegu. Transport zemaljskim putem potrajao bi, procijenio je HGSS, vjerojatno do noćnih sati.

Ubrzo je planinar na fiksnom užetu u pratnji liječnice i spašavatelja spušten s mjesta nesreće i prebačen nekoliko kilometara dalje do livade gdje je bilo pogodno za slijetanje nakon čega su svi helikopterom prebačeni na bolnički helidrom.

Planinara je preuzela dežurna liječnička ekipa koja ga je zbrinula u bolnici.

 

Pročitajte više