Plastični kirurzi preporučuju zabranu tekućeg silikona

HRVATSKO društvo za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju preporučilo je, u skladu s preporukama Europskog udruženja za plastičnu kirurgiju, zabranu primjene tekućeg silikona u estetske svrhe jer kod pacijenata izaziva niz komplikacija.

Pacijenti zbog svoje zaštite trebaju biti informirani o primjeni pojedinih materijala, posebice zbog nejasnoća do kojih dolazi zbog učestalih napisa i rasprava u medijima te štetnih reklama nekih tvrtki o primjeni pojedinih preparata, ističe Društvo u priopćenju.

Stručnjaci upozoravaju da preparate u injekcijama, poput Botulinum Toxina A za ravnanje bora, mogu primjenjivati samo liječnici koji su prošli odgovarajući tečaj i uz potpisani pristanak pacijenta.

Također ističu kako kliničke studije još nisu dokazale opravdanost primjene injekcija Phosplatidylcholinea za lipolizu (postupak rastapanja masti).

Primjena raznih materijala za korekciju bora nije štetna, osim što je veći rizik od reakcije na strano tijelo ili pojave infekcije.

Predsjednik Društva Zdenko Stanec, pročelnik Odjela za plastičnu kirurgiju Klinike za kirurgiju KB-a Dubrava, upozorava da se u Hrvatskoj plastičnom kirurgijom bavi pedesetak liječnika, no od toga njih tridesetak nije dovoljno educirano za to područje medicine.

Plastičnom kirurgijom bave se i dermatolozi, otorinolaringolozi i okulisti koji nisu osposobljeni za takve operacije, pa nisu ni pod kontrolom sustava, rekao je Stanec Hini.

Liječnici koji se profesionalno bave rekonstruktivnom i estetskom kirurgijom učlanjeni su u Društvo i rade prema smjernicama Europskog udruženja za plastičnu kirurgiju.

Na godišnjoj skupštini Društva, koja je nedavno održana u Cavtatu, prihvaćene su i preporuke koje se odnose na primjenu silikonskih implantata u kirurgiji.

Društvo tako ističe da su silikonski implantati najbolja metoda za rekonstrukciju dojke i njezino povećanje bez dodatnih efekata na trudnoću, rast djeteta i hranjenje dojenčadi.

Implantati od titana još zahtijevaju klinička istraživanja, dok Hydrogel implantati još nisu u standardnoj primjeni. Implantate punjene sojinim uljem stručnjaci ne preporučuju, a pacijentima koji ih imaju savjetuju njihovo vađenje.

Opća je preporuka Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju da svi pacijenti koji zahtijevaju ugradnju potpišu pristanak na operaciju i budu registrirani u nacionalnom registru za implantate kako bi se pratile eventualne komplikacije.

Stanec kaže da je u tijeku osnivanje nacionalnog registra za implantate u Ministarstvu zdravstva.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više