Platio DC-u 100.00 eura za mjesto u Saboru

ANTE MRDEŽA, vlasnik hotela u Dusseldorfu tuži DC jer mu je stranka obećala ulazak u Sabor ako im donira 100.000 eura. Mrdeža se, tvrdi, dogovorio s Granićem i Škare Ožbolt da će mu novce vratiti ako ne uspije ući u Sabor, no oni to nisu ispoštovali.

"Mate Granić, s kojim sam u izuzetno dobrim odnosima, zamolio me polovicom 2003. da pomognem stranci u obliku pozajmice. Ja sam prihvatio i obećao pomoć DC-u, ali na jednom sastanku Vesna Škare Ožbolt me pitala jesam li spreman taj iznos donirati ako me stave na listu i obećaju ulazak u Sabor. Njezina je ideja bila da tih 100.000 eura postane nepovratna donacija ako uđem u Sabor, a ako ne uđem, da to ostane pozajmica kao što je prvotno bilo zamišljeno.“ – opisao je Mrdeža za Jutarnji list kako je novce donirao Demokratskom centru.

Nakon tog dogovora DC je Mrdeži osigurao četvrto mjesto na listi u I. Izbornoj jedinici, u kojoj je Granić bio nositelj. Mrdeža tvrdi kako je on trebao biti Granićeva zamjena kada Granić uđe u Sabor i ode na neko mjesto u Vladi.

Mrdeža je 18. rujna 2003. godine u prostorijama DC-a u Zagrebu potpisao ugovor i isplatio 750.000 kuna u gotovini. Jutarnji list dobio je na uvid sporni ugovor, na kojemu je potpis Mate Granića, a Mrdeža tvrdi da je sve ideja Vesne Škare Ožbolt.

"Ako na parlamentarnim izborima DC ne ostvari rezultat kojim bi četvrto mjesto sa zajedničke koalicijske liste ušlo u parlament, stranka se obvezuje vratiti Anti Mrdeži uloženi novac u roku od šest mjeseci.“ – jedan je od članaka ugovora, piše Jutarnji.

Mrdeža se odlučio na tužbu jer mu je Vesna Škare Ožbolt, koja je, tvrdi on, ugovor i sastavila, poručila da ne zna ni za kakav ugovor jer on ne postoji.

Jutarnji je kontaktirao sadašnju ministricu pravosuđa kako bi ju tražio komentar cijelog slučaja, no ona je uz pitanje "Po čemu je to zanimljivo za novine?“, dodala da će cijela priča završiti na sudu.

Pročitajte više