Plavšić teško tereti Miloševića

BIVŠA čelnica bosanskih srba Biljana Plavšić teško je optužila bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića za kojeg tvrdi da je bio inicijator i izvršitelj politike etničkog čišćenja u BiH.

U dokumentu, spojenom s njezinim priznanjem krivice, koji je do sada bio tajan, Plavšić tvrdi da je više osoba sudjelovalo u planiranju i izvršenju ciljeva prisilne etničke podjele u BiH. Ona osim Miloševića spominje i bivšeg vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića kao i njegovu desnu ruku Momčila Krajišnika i vojnog zapovjednika snaga bosanskih Srba Ratka Mladića.

U tekstu nazvanom ´činjenična baza za izražavanje krivice´, koju je u ponedjeljak objavilo tužiteljstvo, Plavšić ističe da je bosansko-srpsko vodstvo, čiji je i ona bila dio, znalo da ostvarenje ciljeva etničkog čišćenja obuhvaća ´diskriminacijsku kampanju proganjanja´ protiv nesrpskog stanovništva BiH - posebice Hrvata i Muslimana.

Istovremeno je zamjenik tužiteljice ICTY-ja Mark Harmon izjavio da optužnica protiv Biljane Plavšić iznosi širinu zločina koji joj se pripisuju.

´Opseg počinjenih zločina je zapravo ogroman´, rekao je Harmon.

Biljana Plavšić se nakon dogovora s tužiteljstvom u ožujku odlučila izjasniti da se osjeća krivom. Prema pravilima suda, ako se optuženik izjasni da se osjeća krivim suđenje je suvišno. Plavšić se u ponedjeljak pojavila pred ICTY-jem na ročištu na kojem će i tužiteljstvo i obrana iznositi argumente koji bi trebali pomoći sucima da odrede duljinu kazne.

Plavšić će se do srijede pojavljivati na saslušanjima vezanim uz utvrđivanje kazne. Ona je prvi srpski dužnosnik tog ranga koji se priznao krivicu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Pročitajte više