ASTRAZENECA

Plenković, Beroš i Njonjo cijepljeni AstraZenecom: "Vjerujem da smo ponukali ostale"

Screenshot: Pool

PREMIJER Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik sabora Gordan Jandroković cijepili su se AstraZenecom u Banskim dvorima.

Pogledajte snimku cijepljenja

Prvi se cijepio Jandroković, potom Plenković te na kraju Vili Beroš.

Pogledajte Beroševu izjavu nakon cijepljenja

 

"Danas smo poslali snažnu poruku povjerenja prema medicinskoj znanosti i struci. Svaki cijepljeni pojedinac doprinosi zaštiti populacije i korak je bliže onom našem starom normalnom i uspješnoj turističkoj sezoni. Bitno je promišljati o novim varijantama i drugim izazovima, to sve čeka cijeli svijet. Vjerujem da smo ovom porukom ponukali i sve ostale građane da nas prate na tom putu, da suzbijemo ovu epidemiju i vratimo se normalnom životu", rekao je Beroš nakon cijepljenja.

 "Ostalo je još sedam cjepiva u posudi, to će biti vraćeno u HZJZ i bit će iskorišteno po prioritetima", rekao je Beroš.

"Inzistiramo na korektivnom mehanizmu da se solidarno raspodijele doze cjepiva"

"Cjepivo je nezaobilazna tema ovih dana, stalno su u tijeku po 2-3 sastanka tijela koja se bave raspodjelom doza cjepiva, inzistiramo na korektivnom mehanizmu da se solidarno raspodijele te doze. Dotaknuli smo i broj današnjih novozaraženih koji je opet u porastu. O tome se razgovara, promišlja se o svakom segmentu", rekao je Beroš.

"Osobno mislim da će se dinamika dolaska cjepiva stabilizirati, ali trebamo gledati širi kontekst. Prije pola godine nismo znali hoće li uopće biti cjepiva, kad će biti... Neki čak predviđaju da će u skorom vremenskom periodu biti preko 10 odobrenih cjepiva i da će tada i cijena padati s obzirom na ponudu. Pokušavamo se orijentirati prema epidemiološkoj situaciji", rekao je Beroš.

O ruskom cjepivu

"U kontekstu promišljanja vlade o ruskom cjepivu na prvom mjestu je sigurnost cjepiva. Svakodnevno razgovaramo s HALMED-om, agencijom koja jedina ima ingerencije napraviti ono što treba da se neko cjepivo evaluira. Postoji procedura i HALMED na tome radi, tu ne smije biti političkog pritiska. To je procedura koja traje, gdje se niz elemenata mora zadovoljiti, kao što je inspekcija proizvodnih pogona", rekao je Beroš.

Zašto smo najviše cjepiva naručili baš od AstraZenece?

"Na osnovu informacija koje je HZJZ imao na kraju kolovoza, AstraZeneca je najdalje otišla u ispitivanjima i bilo je za očekivati da će oni prvi razviti sigurno i učinkovito cjepivo. Ugovor je sklopljen 27.8. lani, kad se nije znalo hoće li cjepiva biti, a EK je ušla u pregovore s raznim proizvođačima. AstraZeneca je tad bila najizglednija, ugovorili smo 2.7 milijuna doza. U tom trenutku je jedina ponuđena opcija bila AstraZeneca. Kako je EK nudila ugovore, mi smo ih potpisivali s namjerom da budemo sigurni da ćemo omogućiti građanima adekvatne doze cjepiva. Vratimo se u kolovoz i sagledajmo tadašnji status, tad se malo toga nije znalo, pa ni cijena. Mi smo objeručke prihvatili ono što nam je ponudila EK. I kasnije smo sklapali dodatne ugovore samo da bismo omogućili dodatne doze. Mi smo dosad naručili preko 8 milijuna doza, to je daleko više od potreba, baš zato da bismo bili sigurni da ćemo dobiti ostala cjepiva ako netko od proizvođača bude imao problem. Napravili smo sve da smanjimo rizik", rekao je Beroš. 

"Ja u ovom trenutku radim najbolje što mogu, služim narodu. Ako netko procijeni da loše radim, nemam nikakvog problema da se nosim s tim", zaključio je Beroš

Beroš se odmah javio na Twitteru

Vili Beroš se odmah nakon cijepljenja javio i na Twitteru.

"Obećano - učinjeno! S premijerom i predsjednikom Sabora cijepio sam se s AZ. Predano radimo na tome da se što više građana cijepi kako bismo nastavili raditi i živjeti sa što manje rizika od zaraze. Svaki cijepljeni pojedinac korak je bliže prema 'starom normalnom'", napisao je Beroš na Twitteru.

Nepovjerenje prema AstraZeneci

Podsjetimo, i u Hrvatskoj i u Europi zavladalo je nezanemarivo nepovjerenje prema cjepivu AstraZenece nakon što je zabilježeno nekoliko smrtnih slučajeva povezanih s trombozama nakon cijepljenja tim cjepivom.

Europska agencija za lijekove (EMA) provela je istragu tih događaja te ustvrdila da je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito i da nije povezano s tim nuspojavama.

> VIDEO EMA objavila odluku: AstraZeneca je sigurna, nije povezana s ugrušcima

Nezanemariv broj onih koji su bili predbilježeni za cijepljenje, kako u Hrvatskoj tako i u ostatku Europe, zbog nepovjerenja u to cjepivo odbijao se cijepiti AstraZenecom.

AstraZenecom se cijepili Boris Johnson i slovenski državni vrh

AstraZenecom se nedavno cijepio britanski premijer Boris Johnson te slovenski državni vrh na čelu s premijerom Janezom Janšom i predsjednikom Borutom Pahorom.

Nakon što su novinari na press-konferencijama Stožera u više navrata pitali ministra Beroša hoće li se on zajedno s premijerom Plenkovićem cijepiti AstraZenecom, kako bi vlastitim primjerom pokazali da vjeruju u sigurnost tog cjepiva, u vladi su se konačno odlučili na takav potez.

Pročitajte više