Plenković dobio poruku s krivom cijenom benzina u Austriji, čitao ju i hvalio se

Screenshot: HRT

Andrej Plenković rekao je danas da je njemu kao predsjedniku vlade članice Europske unije važno da se do 30. rujna donese zakon o izbornim jedinicama, "a ne da budemo zemlja u kojoj ne bi znali u kakvim izbornim jedinicama biramo zastupnike u idući saziv Hrvatskog sabora".

Nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a podsjetio je da Ustavni sud nije ukinuo Zakon o izboru zastupnika u sabor, nego se njegova odluka odnosila na Zakon o izbornim jedinicama te je istaknuo da sada nije riječ o velikoj reformi izbornog sustava, nego da se radi minimalna intervencija. 

Plenković čitao poruku s mobitela

Novinari su ga pitali i o cijenama goriva. Od utorka pa u idućih 14 dana cijena litre osnovnog benzinskog goriva iznosit će 1.38 eura po litri (10.40 kuna), što je šest centi više nego do sada, dok će litra osnovnog dizela poskupjeti za četiri centa, na 1.28 eura (9.64 kune).

"Mislim da su promjene koje su danas nastupile minimalne. Ukupno se radi o 6.3 centa. To su jako, jako male promjene. Ono što smo mi u ovom trenutku napravili je da smo malo podignuli marginu marži za trgovce naftnim derivatima. Još uvijek su cijene u Hrvatskoj toliko jeftine da mi je baš jedan gospodin danas poslao poruku", rekao je Plenković pa na mobitelu potražio poruku koju je zatim i pročitao.

"Situacija je u Hrvatskoj: cijena benzina 1.32, u Austriji 2.099. 70 centi razlike. Isto vozilo, isti benzin koji je udaljen, recimo 100 kilometara jedna pumpa od druge pumpe. Mi smo, sada već dvije godine, omogućili našim građanima da imaju praktički najjeftinije cijene naftnih derivata diljem članica EU, a da ne govorim o cijenu plina, cijeni struje", rekao je Plenković.

HAK, međutim, na svojim stranicama navodi da je cijena benzina u Austriji 1.569 eura po litri. To je 53 centa niže on iznosa kojeg je pročitao premijer. Portal Tolls.eu također piše da benzin u Austriji košta 1.57 eura.

"Zagrepčani plaćaju jeftiniju struju zbog vlade, ne zbog lokalnih vlasti"

Plenković je zatim naglasio i da stanovnici Zagreba imaju "jeftine cijene plina i struje, u odnosu na tržišnu cijenu, zahvaljujući odlukama vlade".

"To je jako dobro da oni znaju. Da znaju da im je u Zagrebu jeftinija struja, da je jeftiniji plin, zahvaljujući odlukama vlade. To su odluke koje smo donosili, koje su bitne za naše građane, a nisu odluke recimo lokalnih vlasti. To je dosta važno", rekao je Plenković.

Pročitajte više