Plenković: Dolazi do humanitarne krize ogromnih razmjera

Foto: Pixsell/Marko Lukunic

DANAS je održana sjednica vlade. Premijer Plenković se na početku sjednice obratio javnosti.

"Drago mi je da u Hrvatskoj postoji jedinstvo u osudi ove agresije i da je Hrvatska na pravoj strani i prava i morala i povijesti. Dolazi do humanitarne krize ogromnih razmjera. Broj nedužnih žrtava raste, broj civila koji su nastradali, razaranja ukrajinskih gradova. Ukrajinu je napustilo više od milijun ljudi, a procjene su da bi moglo oko pet milijuna ljudi napustiti Ukrajinu”, rekao je Plenković.

"To je jedna od izravnih posljedica katastrofalne ruske agresije na Ukrajinu", dodao je.

Posebno zabrinjavajućima okarakterizirao je izvješća iz Mariupolja. “Ono što želim još jednom kazati je da je Hrvatska jučer politički iskazala svoj stav. Podržali smo Rezoluciju UN-a koja se odnosila na Ukrajinu i naravno da je taj stav i u međunarodnoj zajednici zabilježen”, rekao je Plenković.

“Razmotrili smo jučer na užem kabinetu posljedice ove krize jer je Ukrajina jedna od zemalja koja je najveći izvoznik žitarica i uljarica na područje EU i mi analiziramo sve posljedice da bi se zaštitili građani i smanjile posljedice za naš svakodnevni život”, rekao je Plenković.

"Nije u svim zemljama EU spriječena likvidacija Sberbanke"

"Spriječili smo likvidaciju Sberbanke, zaštitili građane i poduzetnike koji su poslovali sa Sberbankom Hrvatska. Dobru inicijativu je tu pokazala i Hrvatska poštanska banka. Pronalazimo rješenja za sve moguće krize", rekao je Plenković.

"Nije u svim zemljama EU spriječena likvidacija Sberbanke, u Sloveniji jest", dodao je.

Pročitajte više