Plenković: Grb na ploči u Jasenovcu je problematičan

Foto: Hina

ANDREJ Plenković dao je intervju za novi broj Nacionala, a u njemu se osvrnuo na neke važne društvene i političke teme. Odmah na početku Plenković je kritički komentirao ostavku ministra Stiera, svog inače bliskog suradnika.

"Kolega Stier je donio odluku o podnošenju ostavke na ministarsku dužnost u vladi. Brojnim kolegama nisu u potpunosti jasni razlozi tog njegovog poteza. Mi smo praktički na početku rada naše vlade, pa njegov argument o završetku jedne faze vanjskopolitičkog djelovanja ne smatram utemeljenim", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na koaliciju s HNS-om, pri čemu je posebno pohvalio hrabrost Vrdoljaka i ostalih pripadnika stranke koji su zagovarali i dogovarali suradnju s HDZ-om. Premijer ne smatra da je činjenica što su HNS-ovci napustili SDP s kojim su išli jednaka situaciji u kojoj Esih i Hasanbegović napuštaju HDZ, bez kojeg ih ne bi bilo u parlamentu.

"Razlika je velika. Koalicija Hrvatska raste na izbore je izašla kao koalicija stranaka. Kada su izgubili izbore, ta koalicija je prestala postojati. Svaka stranka formirala je svoj klub u saboru", rekao je Plenković dodavši da se Esih i Hasanbegović nisu pokazali pretjerano zainteresiranim zastupnicima.

"Mogli su u Jasenovcu staviti i ploču bez grba"

"Jedva su zajedno skupili dva javljanja za riječ na plenarnim sjednicama u osam mjeseci", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na ploču s fašističkim pozdravom u Jasenovcu.

"Ta ploča nije poput onih koje su 2004. postavljene istaknutim pripadnicima ustaškog režima. Ovo je ploča za 11 hrvatskih branitelja koji su poginuli u dobi od 20. do 38. godina. Jedino je grb problematičan. Treba otvoriti ozbiljne razgovore s predstavnicima udruga HOS-a kako bi se našlo rješenje", rekao je Plenković.

"Mogli su i u Jasenovcu staviti ploču bez grba i problema ne bi bilo", dodao je.

Od spornog pozdrava još je spornija činjenica što je ploča postavljena na mjestu zapovjedništva ustaškog logora.

"Pokušavam razabrati što sve stoji iza toga. Što više informacija dobivam, manje sam siguran koliko je postavljanje ploče bilo spontano i slučajno, a koliko stvar namjere", rekao je premijer.
 

Pročitajte više