Plenković HDZ-ovcima: S MOST-om je puklo kada su rekli da su s SDP-om, a ne s nama

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

ANDREJ PLENKOVIĆ nakon šetnje po Rivi, gledanja regate osmeraca i ručka s nadbiskupom Barišićem, obratio se kandidatima za gradove i općine Splitsko-dalmatinske županije koji su se okupili u dvorani hotela Radisson.

"Jasno je izrečena ambicija, pobjeda HDZ-a na izborima 21. svibnja. Čini mi se da je ova dvorana sve punija i bolje raspoložena. Uvjeren sam u pobjedu jer HDZ u izbore ulazi s rejtingom od preko 30 posto. U Splitsko-dalmatinskoj županiji tradicionalno smo snažni, s izvrsnim rezultatima rada župana i dožupana. Blaženko Boban ne zna za drugi krug. Dosljedan je, srčan i angažiran u svim društvenim sferama. Pokazao je i sofisticirano lice, riječ je o jednom pjesniku, molim veliki aplauz", nahvalio je Plenković kandidata za župana, koji je prije samo 10 dana zamijenio Zlatka Ževrnju zbog afere s koncesijom za Zlatni rat. 

Čvrst i jasan

Plenković je nahvalio i kandidata za gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu koji se danas natjecao u veslanju s ekipama Oxforda i Cambridgea.

"Istodobno naš Andro je u punoj kampanji mjesecima. Taj špirit vidi se u svakom trenutku, u svakom zaveslaju danas protiv Oxforda i Cambridgea. Čini mi se da je jasan i čvrst u porukama koje šalje. Jedini pravi, ozbiljni kandidat da preuzme dužnost gradonačelnika Splita. Želimo mu pomoći u realizaciji svih velikih projekata ključnih za Split", kazao je Plenković. 

Živahan politički kontekst

Htio je potom svojima objasniti što se događalo između HDZ-a i MOST-a.

"Ovi izbori odvijaju se u prilično živahnom političkom kontekstu. Želim vam reći izravno, da znate što je na stvari. Dvije su skupine političkih stranaka. Prva, u koju ubrajam i HDZ, matica, stranke s velikim članstvom i velikim bazenom kvalitetnih ljudi, s jasno definiranim programom. Domoljubna, nacionalna, ali i narodnjačka, štiti manjine, cijeni ljudska prava, poštuje demokratske standarde. Mi smo stranka koja može upravljati. Postoje i druge stranke. One nisu brojne, utjecajne, nemaju dugu povijest i dokazane rezultate. Te stranke u sebi imaju jedan drugi motiv. Imaju logiku prosvjeda. Antisistemsku logiku, rušilačku, njima jedinu ispravnu. I tu je ta razlika. Ovo što se danas zbiva je u biti logika i kontekst svojevrsne političke bitke između stranaka matice i prosvjednih stranaka. Između odgovornosti i politikanstva", ustvrdio je Plenković.

Što se HDZ-a tiče, oni su, istaknuo je, bili maksimalno korektni. No, MOST, tvrdi, nije.  

"Dolazi trenutak u kojem oporba koristi predizborno vrijeme i apstrahira konkretne rezutlate koje je naša Vlada napravila u krizi. Hrvatskoj je objektivno prijetio gospodarski i financijski tsunami zbog krize u Agrokoru. Odnio bi one koji rade u kompaniji, njih ima 60 tisuća, odnio bi dobavljače i radna mjesta, ljude koji rade svaki dan. Ovakve situacije se rješavaju zakonito i kako su druge zemlje rješavale ovakve probleme, zato smo išli na zakon o izvanrednoj upravi", izložio je šef HDZ-a. 

Monstruozne i netočne optužbe

Zgrozio se čime se sve MOST-ovci nabacuju. Nema tu istine i takvom razinom se zagađuje politički prostor, ustvrdio je Plenković.

"U interesu je sviju nas da odgovorni odgovaraju za nezakonitosti, ali postoji fina razlika između onih koji su matica i odgovorni i populista. Mi to radimo u zakonitom procesu, bez histerije, hajke i linča, bez traženja nečijeg skalpa, a netko drugi tako da bi mu takav uspjeh bio koristan u lokalnoj kampanji. Tu je razlika, ozbiljnog i relativnog. Tu poruku trebate iskomunicirati. Ne dopustiti da se monstruozne, netočne optužbe plasiraju u javnost da HDZ štiti nekog od kriminala. Koji bi naš interes bio štititi bilo čiji kriminal? Koji logičan racionalan argument mi neko može dati. Takve teze zagađuju politički prostor. Treba ih snažno odbaciti jer to nije dobro za hrvatsku demokraciju i politički dijalog", zaključio je Plenković. 

"Što bi vi napravili?"

Očekivao je da će MOST pokazati više suosjećanja za situaciju u kojoj se našao ministar Marić.

"Vrlo javno su i demonstrativno kazali: "Nismo uz partnere, već uz SDP." Razumijete li? Taj potez znači, mi nismo uz vas, već uz SDP. Što biste vi napravili? Ima li neki upravitelj? Što bi napravio neki menažder, trener? To su trenuci u kojima se svo partnerstvo i dijalog svodi na jedno temeljno političko pitanje, da li smo mi skupa, u istoj ekipi, u istom brodu ili nismo? Mi smo svoj dio priče održali maksimalno korektno, pa i u ovoj raspravi pazimo što ćemo reći, ne idemo na niske strasti. Htio sam vam ovo reći izravno jer od šume informacija ne možete imati bit zbivanja. HDZ je odgovoran i korektan, spreman na suradnju, ali postoje neka minimalna načela koja se trebaju poštovati, a ne nama prebacivati nešto što ne stoji. Nastavit ćemo s odgovornom politikom", kazao je Plenković. 

Pročitajte više