Plenković: Hrvatska pomoć Ukrajini je neupitna

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U ZAGREB stižu brojni predsjednici i potpredsjednici parlamenata, kao i međunarodnih institucija, kako bi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sudjelovali na Međunarodnoj krimskoj platformi. U fokusu je rat u Ukrajini, a tim povodom u Hrvatsku je još u subotu stigao ukrajinski predsjednik parlamenta Ruslan Stefančuk. Na otvaranju Ukrajinskog doma u Zagrebu susreo se s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji ističe: "Hrvatska pomoć Ukrajini je neupitna."

"Hrvatska vlada ima znanja, ima informacije, ima zdrav razum i ima osjećaj srdačnog prijateljstva i solidarnosti s ukrajinskim narodom i Ukrajinom, koja je bila među prvima koji su priznali Hrvatsku prije 31 godinu. Hrvatska to ne zaboravlja, to cijeni i u ovim teškim trenucima i za zemlju i za ukrajinski narod čvrsto podupire Ukrajinu", poručio je Plenković.

Pelosi: Hrvatska je ključni saveznik

Jedno od zvučnijih imena na popisu uzvanika je i ono predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Uoči dolaska u Zagreb Pelosi je putem Twittera još jednom poslala poruku solidarnosti s Ukrajinom te osudila rusku agresiju, pripajanje anektiranih ukrajinskih područja, pa tako i 2014. godine okupiranog krimskog poluotoka. Posebno se osvrnula i na Hrvatsku.

"Hrvatska je ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO-ov partner - a naši angažmani u Zagrebu produbit će veze među našim narodima. Amerika se pridružuje svojim saveznicima u pozdravu hrvatskom predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću i ukrajinskom predsjedniku parlamenta Ruslanu Stefančuku, kao i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji su sazvali čelnike zakonodavnih tijela iz svjetskih demokracija na ovaj pravovremen i važan summit", poručila je Pelosi.

Bez Milanovića

Dio ovog summita neće biti predsjednik Zoran Milanović niti će održati bilateralne sastanke s ikim od stranih dužnosnika s obzirom na to da na skup nije pozvan, baš kao ni predstavnici oporbenih stranaka. Milanović možda i nije najpoželjnija osoba na tom događaju s obzirom na njegove, a i stavove pojedinih članova oporbe, koje su u vladi i drugdje okarakterizirali kao proruske. Milanović neće biti ni gost današnje večere za visoke uzvanike, a domaćin će joj biti predsjednik sabora Gordan Jandroković, uz kojega će biti i njegov ukrajinski kolega Stefančuk. Tijekom dana u NSK se održavaju paneli na temu kršenja ljudskih prava i ratnih zločina koje su Rusi počinili u Ukrajini od početka agresije.

​Središnji dio summita održat će se sutra, a okupljenima će se obratiti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. I dalje će na snazi biti posebna regulacija prometa.

Pročitajte više