Mučno je gledati kako se HDZ-ovci prave da nemaju veze s uhićenim šefom HRT-a

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/EPA

UHIĆENI ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, osumnjičen da je nosio novac u torbi kao mito pokojnom gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, kadrovski je izbor premijera Andreja Plenkovića, ministrice Nine Obuljen Koržinek i HDZ-ove saborske većine.

S obzirom na to da je Bačić uhićen i trenutno iza rešetaka, privremeno upravljanje HRT-om preuzeo je Renato Kunić, inače ravnatelj Programa HRT-a. Ipak, Bačić je i dalje formalno ravnatelj HRT-a, a tamo je došao milošću HDZ-a.

>> Tko je uhićeni Bačić? Na HRT-u ga zovu Kazo Kamikazo, spominjao se u aferi Janaf

Koliko god se sada HDZ busao time da najnovija uhićenja pokazuju da "nema nedodirljivih", nepobitna je činjenica da su Plenković, Obuljen Koržinek i HDZ direktno odgovorni za činjenicu da je osoba poput Bačića bila ravnatelj javne radiotelevizije.

Kazimir Bačić je HDZ-ov kadar za šefa HRT-a

Bačić je produkt kadrovske politike HDZ-a, kao što je i njegovo sudjelovanje u sumnjivim poslovima produkt kulture pljačke koju proizvodi HDZ, stranka nepravomoćno osuđena za pljačku države. Bačić nije trula jabuka, on je logična posljedica vladavine HDZ-a.

Stoga je pomalo mučno gledati kako se Plenković i njegovi prave da nemaju nikakve veze s uhićenim ravnateljem HRT-a, da ništa ne znaju.

>> Plenković o uhićenjima u Zagrebu: Mi se stalno borimo protiv korupcije

"U vremenu naše vlade borba protiv korupcije je stalna. Manifestira se tako da policija, Državno odvjetništvo i USKOK rade svoj posao samostalno, tajno, nepristrano i kada se tako radi, onda je sigurno da ćemo nastaviti s iskorjenjivanjem korupcije", izjavio je jučer Plenković na upite novinara u Vučevici vezano za akciju USKOK-a i policije, u kojoj je zbog sumnje na korupciju privedeno nekoliko djelatnika gradske uprave, ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i bivši većinski vlasnik Tvornice električnih žarulja Milan Lončarić.

Ministarstvo kulture i medija pere ruke od bilo kakve odgovornosti

Iz Ministarstva kulture i medija priopćili su, u vezi s uhićenjem glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, da će se uskoro izvijestiti o daljnjim koracima koji će se poduzeti kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje HRT-a u novonastalim okolnostima.

>> Ministarstvo kulture: Uskoro ćemo znati više o daljnjim koracima na HRT-u

"Podsjećamo da glavnog ravnatelja HRT-a imenuje i razrješava hrvatski sabor te ćemo vas uskoro izvijestiti o daljnjim koracima koji će se poduzeti kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje HRT-a u novonastalim okolnostima", izvijestili su jučer iz Ministarstva kulture i medija.

Renato Kunić privremeno upravlja HRT-om

S HRT-a su pak priopćili da upravljanje privremeno preuzima Renato Kunić.

>> HRT privremeno preuzeo Renato Kunić

HRT je u odgovoru Hini naveo da je "Statutom HRT-a predviđeno imenovanje zamjenika glavnog ravnatelja HRT-a, a koju dužnost od 30. ožujka 2017. odlukom glavnog ravnatelja HRT-a obnaša ravnatelj PJ Program HRT-a Renato Kunić".

"Time je osigurano nesmetano i kontinuirano odvijanje programskih i poslovnih procesa. To znači da će se sve isplate prema radnicima te poslovanje normalno odvijati.

Sve daljnje odluke o statusu glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića sada su u nadležnosti Nadzornog odbora HRT-a i Odbora za informiranje, informatizaciju i medije hrvatskoga sabora. O svim njihovim odlukama redovito ćemo vas obavještavati", navodi se u odgovoru Hini.

Tako su se predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković te njegova ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek jučer pokušavali distancirati od uhićenja Kazimira Bačića. 

Bačića je HDZ 2017. imenovao ravnateljem HRT-a

Uhićeni ravnatelj HRT-a bio je njihov kadrovski izbor, oni su ga izmislili i 2017. stavili na čelo javne radiotelevizije.

U veljači 2017. je Odbor za informiranje, informatizaciju i medije predložio hrvatskom saboru da glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije (HRT) na mandat od pet godina imenuje Kazimira Bačića, nekadašnjeg šefa HRT-ove Tehnologije i zet Ksenije Urličić, HDZ-ovske "čelične lady" na Prisavlju. 

Bačića je formalno predložio marginalni bandićevac Kažimir Varda, a u ime HDZ-a prihvatio Jasen Mesić. Očito je cijela stvar dogovorena prije, a Varda je bio samo glasnik. Za Bačića je ruku diglo šest članova Odbora iz redova HDZ-a i partnera, protiv je bio Mostov Hrvoje Runtić, a suzdržana su bila trojica SDP-ovaca. Za imenovanje Bačića je onda u saboru glasalo 90 zastupnika.

Brojni skandali u Bačićevom mandatu

Tijekom Bačićevog mandata na čelu HRT-a zaredali su se skandali, o kojima je Index ekstenzivno pisao.

>> HRT - medijski servis Crkve i HDZ-a koji smo svi prisiljeni plaćati

No, ništa od toga nije bilo dovoljno premijeru Plenkoviću, nadležnoj ministrici Obuljen Koržinek i HDZ-ovoj većini u saboru da Kazimira Bačića smijeni. 

Čak ni kada je Bačić krenuo u kampanju tužbi protiv novinara, uključujući i neke HRT-ove, Plenković ga se nije odrekao, iako ga je javno kritizirao. 

U povodu novinarskog prosvjeda u ožujku 2019. Plenković je prvo napao predsjednika HND-a Hrvoja Zovka. 

"Kao prvo, nisam čuo da je itko spomenuo da je problem počeo tako da je predsjednik HND-a skoro fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u", rekao je Plenković i verziju događaja iz kuhinje Uprave HRT-a, odnosno Kazimira Bačića, koja je poražena na sudu, koristio da obezvrijedi prosvjed.

Plenković ocijenio da je Bačićev potez katastrofalan, ali ga nije smijenio

Plenković je ocijenio kao katastrofalnu odluku Uprave HRT-a da ide u tužbe prema nakladnicima za cenzuru i nije mu jasno kako nekome to može pasti napamet. Za tužbe HRT-a prema svojim zaposlenicima rekao je da ne zna dovoljno i treba vidjeti o čemu se točno radi. Istaknuo je da on može reći - evo nemojte nikog tužiti, ali sumnja u to da će ga ljudi poslušati, ni u demokraciji ne može reći sucima da ne donose osuđujuće presude.

Ipak, nije smijenio ravnatelja, koji donosi, kako je sam Plenković rekao, katastrofalne odluke.

Bačiću je leđa čuvala i ministrica kulture, a kasnije kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. To se najbolje vidjelo kada je Nacional objavio skandal o seksualnom uznemiravanju na HRT-u.

Bačić je uz podršku ministrice Obuljen lako preživio skandal sa seksualnim uznemiravanjem

Sve je završilo tako da je Bačić ustvrdio da na HRT-u "vlada nulta tolerancija na seksualno uznemiravanje", a novinarka koja je navodno njemu bila izložena dala je otkaz. Ministrica kulture i medija, pritom i žena, nije osjetila potrebu angažirati se u raščišćavanju ovog skandala.

Bačiću je opet dozvoljeno da radi što želi, pa je na sjednici Odbora za medije ustvrdio da je u slučaju seksualnog uznemiravanja iznesen niz neistinitih i netočnih informacija te da je HRT postupio sukladno zakonu i internim aktima.

>> Saborski odbor za medije osudio seksualno uznemiravanje na HRT-u

Naglasio je i da na HRT-u ima četiri povjerenika kojima se mogu obratiti svi zaposlenici, no da u ovom slučaju nijedan od tih povjerenika nije zaprimio prijavu.

Bačić je rekao i da je dosad vodstvo HRT-a zaprimilo ukupno tri prijave za uznemiravanje, od kojih je na temelju posljednje saslušano osam svjedoka, koji su potvrdili fizički i verbalni napad jednog istaknutog djelatnika HRT-a na zaposlenicu, dodavši da je prijaviteljica u tom slučaju zatražila zaštitu od Maje Sever i Sanje Mikleušević Pavić, no one su joj to uskratile.

"Sva saznanja o tim slučajevima su prikupljena i dostavljena DORH-u", kazao je Bačić, naglasivši i da vodstvo HRT-a u tim slučajevima postupa prema zaključku Nadzornog odbora, ali i surađuje u unapređenju protokola o prijavljivanju i procesuiranju takvih slučajeva s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova".

Loš glas HRT-a u Europskoj uniji

Bačićevu poziciju nije uzdrmala ni najnovija sramota.

>> HRT proglašen najvećim europskim ovisnikom o tužbama protiv novinara

HRT je odnio pobjedu u finalu europskog natjecanja SLAPP u kategoriji najvećeg ovisnika godine o tužbama. Natjecanje je organizirao CASE Coalition, udruženje nevladinih organizacija diljem Europe koje zajedno detektiraju prijetnje koje SLAPP tužbe predstavljaju u javnosti i javnom interesu. Riječ je o nadmetanju u kojem su se "nagrađivali" oni pojedinci, tvrtke i institucije koji su najskloniji SLAPP tužbama, odnosno tužbama koje nastoje suzbiti kritički govor i medijsko propitivanje.

HRT je u kategoriji ovisnika godine o tužbama bio nominiran s francuskom tvrtkom Bolloré i slovenskim biznismenom Rokom Snezićem. U obrazloženju HRT-ove nagrade stoji da ima "posebno slabu točku na SLAPP tužbe, pogotovo zbog 36 tužbi koje je pokrenuo protiv vlastitih novinara".

To je samo najnoviji primjer toga kakvu reputaciju HRT ima u Europskoj uniji. Njemački su mediji stanje na HRT-u svojedobno uspoređivali sa stupnjem slobode koji postoji u Sjevernoj Koreji.

HDZ se sada odriče Bačića

Ništa od toga nije potaknulo Plenkovića, Obuljen Koržinek i HDZ da se odreknu Bačića, da ga maknu, jer je očito štetio HRT-u na razne načine. Ali je i vjerno transformirao informativni program u bilten vlade i Katoličke crkve, pa im je svima odgovarao.

HDZ se već kroz usta svojeg saborskog zastupnika Damira Habijana počeo ograđivati od Bačića, tvrdeći da nitko iz opozicije nije glasao protiv njega, pa stoga on i nije HDZ-ov kandidat. Netočno. 

Kazimir Bačić je bio kandidat i kadar HDZ-a, Plenkovića i Obuljen Koržinek, oni snose političku odgovornost za činjenicu da je ravnatelj javne radiotelevizije osumnjičen da je de facto kurir i posrednik u jednom mafijaškom poslu.

Pročitajte više