Plenković i zadarski HDZ-ovci pričali o EU novcu. Računaju na 1,5 milijardi kuna

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

PREDSJEDNIK Vlade Andrej Plenković predvečer je u Zadru razgovarao s gradskim i županijskim čelnicama iz redova HDZ-a o projektima u Zadarskoj županiji vrijednim oko 1,5 milijarda kuna koji bi se sufinancirali ili se već sufinanciraju iz fondova Europske unije, priopćeno je nakon sastanka.

Domaćini predstavljali projekte Plenkoviću

Domaćini su premijeru Plenkoviću predstavili projekte u kulturi i obrazovanju, zatim projekte prometne, gospodarske i komunalne infrastrukture koji se sufinanciraju sredstvima EU fondova.

Tom je prigodom premijeru predstavljen i projekt "Zadar Baštini" u okviru kojeg se, nakon Kneževe palače, kako je rečeno, obnavlja i Providurova palača te zadarski bedemi i uređuje Centar za mlade na području bivše vojarne na Voštarnici za potrebe mladih i udruga civilnog društva.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić je premijera također upoznao s projektima na području prometne infrastrukture, a to su prometni masterplan Zadra i zadarske regije i projekt "Zadar urban mobility." Kako je rekao, oba projekta unaprijedit će prometni sustav u gradu korištenjem novih informatičkih tehnologija.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim projektima za potrebe razvoja gospodarstva i poduzetništva a pri tomu su spomenuti novi poduzetnički inkubator i gospodarska zona Crno te projekt komunalne infrastrukture - aglomeracija Zadar-Petrčane.

Naglašena je potreba rekonstrukcije Obale Kralja Petra Krešimira IV za koju je Grad Zadar izradio potrebnu dokumentaciju. Kako je rečeno na sastanku, taj projekt je trenutačno u postupku izdavanja građevinske dozvole, a u tijeku su i razgovori s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture o zajedničkom modelu financiranja.

Plenković je zadovoljan

Također je predstavljen  i projekt „Vrata Zadra", to jest plan uređenja prostora Ravnica koji spaja Poluotok s kopnom. Zadarski gradonačelnik Dukić potvrdio je da je s tim u vezi Ministarstvo državne imovine pozitivno odgovorilo na zahtjev Grada da se zemljište u vlasništvu države objedini s onim koje je u gradskom vlasništvu. Dukić je rekao kako su danas s predstavnicima vlade dogovorene i aktivnosti "vezane uz cjelovitu sanaciju zadarske rive koja je posljednjim olujnim jugom znatno oštećena."

"Kako sam danas vidio, grad uistinu živi i pulsira, a sada puno detaljnije razumijem razvojne prioritete Zadra. Vrlo mi je korisno imati sve ove informacije kako bi Vlada bila u mogućnosti tražiti i nuditi rješenja za eventualne probleme koji se pojave," rekao je  Plenković.

Sastanku u Zadru nazočili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar obrane Damir Krstičević i pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura.

Premijer Plenković je tijekom današnjeg boravka u Zadarskoj županiji posjetio Benkovac, otoke Ugljan i Pašman te Nin.

Pročitajte više