Plenković: Treba biti korektan i normalan, a ne zvati ljude udbaškim izrodima

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Šef vlade Andrej Plenković je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a održao konferenciju za medije. Prvo je komentirao ključne ekonomske pokazatelje i još jednom se pohvalio manjim brojem nezaposlenih u odnosu na 2016., kad je bilo više stanovnika i manje stranih radnika, prenosi N1.

"Dotaknuli smo se poremećaja u opskrbi električnom energijom, koja se dogodila u petak. Srećom, sve je prošlo bez velikih poteškoća, uz neugodnosti koje nestanak električne energije može prouzročiti", kazao je i potom komentirao MOL, za koji smatra da nema argumente u zahtjevu.

Nije čestitao Darku Milinoviću na pobjedi u Gospiću

Plenković nije čestitao Darku Milinoviću na pobjedi u Gospiću već je čestitao HDZ-ovom kandidatu Josi Vrkljanu na dobrom rezultatu. Plenković vidi Vrkljanov rezultat kao potvrdu jačanja HDZ-a na tom području. No nakon pitanja novinara oko tih izbora, osvrnuo se na pobjednika.

"Nismo se čuli, ali evo, čestitam mu sada. Mi ćemo za deset mjeseci pokušati odigrati bolju utakmicu. Gospodin Vrkljan je potpuno novi kandidat i preuzeo je tu dužnost u posljednjih nekoliko tjedana i mislim da je, s obzirom na tu situaciju, to dobar rezultat", rekao je Plenković te se osvrnuo i na unutarstranačke izbore.

"U fazi smo prikupljanja potpisa, a idućeg tjedna bismo predstavili kandidate i kandidatkinje. Trenutno nemamo informacije o protukandidatima, ali bilo tko se može kandidirati", kazao je.

Plenković će na stadion u Njemačkoj pod jednim uvjetom

Plenković kaže da će na TV-u gledati utakmicu Hrvatske i Italije na Europskom nogometnom prvenstvu. Premijer se nada pobjedi te je uvjeren u nju. Kaže da će u Njemačku na utakmicu samo pod jednim uvjetom. 

"Ako bude finala, idem", komentirao je Plenković uz osmijeh.

O Milanoviću: Treba biti korektan i normalan, a ne zvati ljude udbaškim izrodima

Pismo predsjednika Zorana Milanovića na temu Vijeća za vanjsku politiku Plenković sadržajno nije želio komentirati "jer ga nije čitao", bez obzira na to što su u njemu iznesene neke konkretne ideje.

"Samo smo odgovorili da se prije sve usuglašavalo i bez Vijeća. Sve se može dogovarati ako su akteri normalni. Ako nisu, to je onda nešto drugo. Treba biti korektan i normalan, a ne zvati ljude udbaškim izrodima, a onda se praviti nevješt. Problem Milanovićevog ponašanja za vrijeme kršenja Ustava nije samo njegov nego i cijele scene koja to dopušta", kaže, ali ne smatra da i on krši Ustav po pitanju vanjske politike.

"Kad ja to radim? Pitali smo ga jednom za sastanak, kad je počela agresija na Ukrajinu. On je odbio sudjelovati na njemu, lakonski je odmahnuo rukom 'ne treba nam to'. Ovo je tema kao i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Prošli tjedan je to bila tema, prijavljivalo se HDZ, a ovaj tjedan ništa jer nije u pitanju HDZ. Postoje dvostruka mjerila i zar moramo pobijediti 20 puta da bi se to reklo?" rekao je Plenković, prenosi N1.

"Milanović blokira prijedlog da Markić bude i dalje ravnatelj SOA-e"

Plenković kaže kako i dalje ustrajavaju na prijedlogu da Daniel Markić ostane ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) istaknuvši da je njihov prijedlog za drugi Markićev mandat blokirao predsjednik Republike.

"Naša pozicija je identična. Ista ona kao što je bila i prije izbora načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH kada smo mi prihvatili sugestiju predsjednika Republike da to bude Tihomir Kundid. Tada je to trebao biti vrlo jasan quid pro quo (uzajamni ustupci) u odnosu Markić-Kundid", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Time je odgovorio na upit vezan uz vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniela Markića koji je 6. svibnja imenovan na tu dužnost do imenovanja ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca.

"Naša pozicija je poznata, mi smo ti koji uvijek poštujemo funkcionalnost institucija"

Premijer Andrej Plenković u svibnju je uputio predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću prijedlog za privremeno produljenje mandata aktualnom ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije Danielu Markiću, kojemu je mandat istjecao 5. svibnja, ali je predsjednik Zoran Milanović potpisao Rješenje o imenovanju Markića vršiteljem dužnosti ravnatelja SOA-e.

"Naša je pozicija krajnje poznata", ponovio je Plenković na novinarske upite hoće li o tome razgovarati s Milanovićem.

"Mi smo ti koji uvijek poštujemo funkcionalnost institucija. Tako je bilo oko VSOA-e i tako je bilo oko načelnika Glavnog stožera OS RH.  Ovdje se blokiranje Markića dogodilo isključivo s Milanovićeve strane. Treba pitati onoga tko je blokirao, a ne nas", poručio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.