PARLAMENTARNI IZBORI

Nakon ovakvog trijumfa Plenković ima priliku ući u povijest

Foto: Index/EPA

S OBZIROM na izborni rezultat HDZ-a, Andrej Plenković sada ima veliku priliku doista reformirati Hrvatsku i ispuniti svoja dobra predizborna obećanja, o čemu će ovisiti i njegovo mjesto u političkoj povijesti naše Republike. 

Plenković može ostati upamćen kao veliki reformator, koji je od HDZ-a učinio koliko-toliko pristojnu stranku desnog centra, a od Hrvatske državu u kojoj je život podnošljiv i iz koje stotine tisuća ne bježe glavom bez obzira ili kao još jedan lider "stožerne hrvatske stranke" koji je nastavio po starom, održavajući se na vlasti da bi HDZ mogao nastaviti polagani proces uništavanja Hrvatske do konačnog kraja.

Bivši i budući premijer je tako premoćno pobijedio kada je riječ o broju saborskih mandata - 66 za HDZ - da već dan nakon izbora ima 76 ruku za formiranje buduće vlade.

>> Plenković: Imamo zagarantiranih 76 potpisa

Plenkovića će podržati manjine, HNS i Čačić

Uz osam zastupnika manjina, tu će još biti HNS i Reformisti, što je 76 ruku, koliko je u saboru potrebno za izbor nove vlade. Plenković se uopće neće morati dogovarati s Domovinskim pokretom Miroslava Škore, koji se već raspao najavom Suverenista da osnivaju vlastiti saborski klub. Sva je izvršna vlast u Hrvatskoj sada neupitno u Plenkovićevim rukama, ali i sva vlast u HDZ-u, što je podjednako važno.

Plenković je više nego uvjerljivo sa svojim timom pobijedio na unutarstranačkim izborima u ožujku, a glasači HDZ-a su se potrudili da ga oslobode i stranačkih opozicionara poput Mire Kovača i Steve Culeja, koje je ipak stavio na liste da love preferencijalne glasove.

Pogubljeni Restart Plenkoviću sigurno neće biti neka opasna saborska opozicija, naročito kad se pogleda kakve je sve anonimuse Davor Bernardić svojim kriminalno loše složenim listama uveo u sabor, a teško je povjerovati da će budućem premijeru i opozicija desnija od HDZ-a moći pomrsiti račune.

>> Bernardić više nije šef SDP-a

Održao je sasvim trijezan i normalan pobjednički govor

Plenkovića i dalje čeka borba s pandemijom koronavirusa, kao i ekonomska kriza koja se već dodatno zahuktava krahom turističke sezone, što se reflektiralo i u njegovom trijeznom i umjerenom pobjedničkom govoru. 

"Ovaj rezultat obvezuje. Imali smo težak mandat pun iskušenja iza nas. A izazovi pred nama su još veći. Takve okolnosti zahtijevaju rad, elan, požrtvovnost, znanje, iskustvo”, rekao je Plenković.

"Ovakva potpora za nas je ogromna obveza i o njoj ćemo voditi računa. Hrvatska treba rješenja i za gospodarstvo i za javnozdravstvene izazove, jačanje institucija, ljudskih i manjinskih prava”, zaključio je. Zvučalo je to više kao neki govor Angele Merkel nego birtijaški nacionalizam kakav inače pali HDZ-ove glasače. 

Bio je to pobjednički govor, ali bez trijumfalizma, zapravo je zvučao - normalno. Iako je imao razloga da pokaže svu raskoš svoje poznate bahatosti, Plenković kao da je bio svjestan težine trenutka. I kada je nakon toga krenulo skandiranje "HDZ! HDZ!", bio je to možda i prvi put u povijesti ove stranke da to nije zvučalo kao prijetnja svim građanima Hrvatske.

Provođenje reformi nije ni u političkom ni u materijalnom interesu HDZ-a

S druge strane, nikako se ne smije zaboraviti da HDZ-u nije ni u političkom ni u materijalnom interesu doista promijeniti Hrvatsku na bolje, jer oni su arhitekti ovog sustava koji im omogućava skoro pa permanentni ostanak na vlast i masovno uhljebljivanje svojeg kadra i podržavatelja na različitim nivoima vlasti i u svim mogućim institucijama. Plenkovićeva izborna pobjeda je ovisila baš o tome, što znači da bi provođenje reformi moglo potkopati pozicije HDZ-ove baze, što bi za stranku predstavljalo salto mortale.

Ipak, vrijedi podsjetiti na neka smislena obećanja Plenkovića i HDZ-a iz predizborne kampanje, koja je Plenković sada posve u stanju provesti. Ima većinu u saboru, ima svoj kadar na svim nivoima stranke, ima mandat biračkog tijela, potrebna je samo njegova politička volja.

Smanjenje broja ministarstava

Jedna od reformi koje Plenković već dugo spominje je smanjenje broja ministarstava. Njegova vlada je imala čak 20 ministarstava, dok primjerice Slovenija ima 14, kao i velika Njemačka. Plenković je smanjenje broja ministarstava najavljivao još u jesen prošle godine, a to je ponovno sam naglasio u ovoj predizbornoj kampanji.

>> Hrvatska ima čak 20 ministarstava. Slovenija 14, Austrija 11

Broj ministarstava, rekao je Plenković na predstavljanju programa HDZ-a u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma, bit će “manji nego danas, kažu neki koji, ovako, idealiziraju malo brojeve, da je magični broj 12. To bi bilo sjajno. Iz mog iskustva mislim da će biti nešto veći od toga. Kad ne možemo dobiti apsolutnu većinu, da možemo - ja bih vam odmah rekao koliko.” Plenković je usput priznao da veliki broj ministarstava prvenstveno služi namirivanju apetita koalicijskih partnera, ali sada mu za to neće trebati. 

Treba nam manje udarača pečata, a više pristojno plaćenih medicinskih sestara 

>> Kako se Plenkoviću omakla istina o pravoj svrsi ministarstava

Dapače, skoro je i dobio apsolutnu većinu s HDZ-ovih 66 mandata pa ima priliku ispuniti svoje obećanje bez pol muke. Pritom to podrazumijeva i osloboditi se činovničkog balasta kojim su sva ta ionako napuhana ministarstva ispunjena, a u korist produktivnih i potrebnih radnika u javnom sektoru. Jednostavnije rečeno, manje udarača pečata, više medicinskih sestara s pristojnim plaćama.

Ulaganje u modernizaciju javnog zdravstva

Na to se odmah nadovezuje još jedno smisleno HDZ-ovo obećanje iz ove predizborne kampanje, a to je da žele provesti modernizaciju javnog zdravstva i konačno sagraditi Nacionalnu dječju bolnicu, za što su rekli da će izdvojiti tri milijarde kuna. Pandemija je pokazala da Hrvatskoj treba snažno javno zdravstvo, a ono uključuje i modernizaciju opreme i plaćanje radnika u tom sustavu na način koji će ih zadržati u Hrvatskoj.

Pandemija je podsjetila na još jednu važnu stvar, zahvaljujući obavezi propusnica za kretanje: Hrvatska je u smislu lokalne samouprave posve suludo postavljena. HDZ je u kampanji obećao smanjenje broja općina. To je najavio i ministar uprave Ivan Malenica, kao i Plenkovićev potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić. 

Smanjenje broja općina

"Smanjenje broja općina, lokalne i regionalne uprave koja je u ovom trenutku velika. Smanjenje i broja zaposlenih u javnoj upravi", naveo je u jednom intervjuu Anušić kao ključno HDZ-ovo predizborno obećanje.

>> Što stoji iza priče o HDZ-ovom "radikalnom smanjenju broja općina"?

Obećali su i pet milijardi kuna za modernizaciju obrazovanja, što je Hrvatskoj također prijeko potrebno. Sada se više neće morati natezati s HNS-om oko reforme obrazovnog sustava, sve je u rukama HDZ-a te imaju priliku iskazati se.

Porezna rasterećenja

Plenković je u programu HDZ-a “Sigurna Hrvatska” obećao i niz poreznih rasterećenja: smanjit će stopu poreza na dohodak s 24 posto na 20 posto, odnosno s 36 posto na 30 posto, za svu hranu stopu PDV-a snizit će s 25 posto na 13 posto, za poduzeća s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna smanjit će stopu poreza na dobit s 12 posto na 10 posto, ostavit će mogućnost izbora plaćanja PDV-a i po plaćenom i naplaćenom računu za sve obveznike itd. 

Plenković sada ima priliku sve to provesti. Naročito bi svi građani mogli profitirati od smanjenja PDV-a na hranu, koja je u Hrvatskoj u odnosu na primanja ljudi među skupljima u Europskoj uniji.

>> Hrana u Hrvatskoj skuplja nego u Španjolskoj, a elektronika skuplja nego u Njemačkoj

Nastavak digitalizacije

Važan dio HDZ-ova programa je i "Digitalna Hrvatska", što je, doduše, reklamirano pod nesretnim sloganom “Više digitalizacije, manje korupcije”, koji ne obećava ukidanje, već, eto, samo smanjenje korupcije. Ali i to bi bio značajan napredak za HDZ.

Predviđa se uvođenje 300 novih e-usluga i gradnja širokopojasne nacionalne infrastrukture, što je Hrvatskoj trebalo još jučer. Plenković sad i to može ostvariti, sve ovisi primarno o njemu.

Najvažnija je reforma pravosuđa

Naravno, u predizbornoj kampanji se na obećanjima ne štedi pa postoji još mnogo toga što su Plenković i HDZ obećali, dobrog i lošeg, no možda najvažnije od svega je da će provesti reformu pravosuđa.

Ona se na neki način provodi otkako je Hrvatska postala neovisna, ali nijedna od tih reformi pravosuđe nije korjenito popravila, što je ključno da bi Hrvatska konačno postala pravna država. Bez toga sve druge reforme dugoročno nemaju smisla, jer u državi bez pravne sigurnosti i pravde nema ni posla ni života.

Sada baš sve ovisi o Plenkoviću

Plenković sada ima političku moć napraviti i to. Svojedobno je izjavio da "može što hoće", ali to tada nije bilo točno. Sada jest. Plenković s ovakvom izbornom pobjedom može što hoće, više nema nikakvih izlika poput toga da mu rade o glavi u stranci ili da mu život zagorčavaju koalicijski partneri.

Sve ovisi o njemu pa je došao trenutak kada ćemo konačno saznati je li Andrej Plenković samo spretan aparatčik briselskog štiha ili političar državničkog formata koji će iza sebe ostaviti bolju Hrvatsku nego ju je našao.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više