Plenković je pukao, današnjim ispadom nadmašio je sam sebe

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

AKO se Andrej Plenković ovako ponaša kao "kolosalni pobjednik" na nedavno održanim lokalnim izborima, onda se svi trebamo zapitati kako bi se ponašao da je izgubio. 

Je li on spreman mirno otići s vlasti ili ćemo gledati hrvatsku verziju posljednjih dana Donalda Trumpa u Bijeloj kući? Plenki zabarikadiran u Banskim dvorima dok braniteljske udruge po zna se čijem diktatu jurišaju na sabor?

Plenković je odjednom bijesan na sve

Pitanja se čine pretjeranima, ali ako bi se trebalo kladiti, onda bih novac ipak uložio na to da će Plenkovića želja za briselskom karijerom spriječiti da ode u tom pravcu, ali ne može se ne primijetiti da se premijer nakon izbora na kojima je "kolosalno pobijedio" posve razgoropadio.

Meta njegovog bijesa su novinari i mediji, predsjednik RH, opozicija, saborski zastupnici, zapravo svi koji mu ne idu niz dlaku. Plenković je uvjeren da on kao premijer obavlja briljantan posao te da nije dovoljno priznat i slavljen u javnosti. 

To se jasno vidjelo i danas na raspravi o pokušaju opozicije u saboru da smijeni ministra zdravstva Vilija Beroša. Plenković je svojeg ministra branio tako da ga je jedva spomenuo u svojem izlaganju, koje je posvetio vlastitim postignućima, barem onome kako ih on vidi. Bilo je tu svega, od pobjede na izborima do toga kako ova vlada razvaljuje u svakoj krizi koja je snađe.

Najciničniji dio svakako je bio onaj u kojem je Plenković sebe i svoju vladu hvalio u kontekstu upravljanja pandemijom, i to na dan kada je Hrvatska po smrtnosti od covida-19 izbila na 13. mjesto od više od 180 zemalja svijeta.

 

Vrijeđanje saborskih zastupnika opozicije

Zastupnicima Plenković nije odgovarao na pitanja, nego je dijelio etikete, vrijeđao i ponižavao, a sve uz asistenciju predsjednika sabora Gordana Jandrokovića, koji je podsjetio zašto mu je nadimak Njonjo. 

Mariji Selak je zamjerio "pabirčenje tračeva" kad ga je pitala o navodima u vezi sa slučajem Dijane Zadravec, Hajdaša Dončića je ismijavao kao "glavnog proroka SDP-a", Mireli Ahmetović je bahato objašnjavao da "ako je nekome kasnio lijek jedan dan, to ne znači da smo imali nestašicu", Arsenu Bauku je s izrazom iskrenog gađenja na licu dobacio da si "uprti Ivoševića na leđa kao Puljak" itd.

Bilo je to verbalno mitraljiranje puno sadističke energije, neugodno za gledati, kada nekoga opijenost vlašću i moći toliko preuzme da izgubi neke osnovne ljudske obzire. "Ja mogu što hoću" je prethodno bio izraz Plenkovićevog superega, a sada gledamo njegov neobuzdani id.

Plenković hvali Plenkovića

Pohvalio se i uspjesima svoje vlade u očuvanju radnih mjesta.

"Unatoč trošku od 32 milijarde kuna, očuvali smo 700 tisuća radnih mjesta, spasili više od 120 tisuća poslodavaca", istaknuo je Plenković.

Premijer je odbacio oporbene prozivke o dugovima, uzvrativši da je mandat vlade SDP-a bio obilježen zaduženjem Hrvatske za "nevjerojatne" 74 milijarde kuna. "I to krasi vašu fenomenalnu politiku vođenja javnih financija", kazao je oporbi, prije svih SDP-u.

Suludi ispad pred medijima i napad na medije

 

Jučer je pak suludo optužio televizije RTL i Novu TV da su namjerno krivo izgovarale ime HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba Davora Filipovića. Poručio je i kako su neke televizije plaćale ljevičarske agitatore, te se posebno okomio na profesora Dražena Lalića.

>> Plenković divljao pred kamerama: Namjerno krivo zovete Filipovića i imate plaćenike

"Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba doživio je bezobrazluk i divljaštvo. Pojedini voditelji na televizijama Nova TV i RTL namjerno su mu, kao slučajno, govorili ime ne bi li ga dezavuirali", rekao je premijer Andrej Plenković.

Novinari su ga pitali odakle mu da je to namjerno.

"Pa više je nego očito, ajde, gospođice. To se vidi iz aviona. Ne može se baš slučajno govoriti krivo ime čovjeku kojeg zovete. Tu bozu se može prodavati samo nekome naivcu ili nekome tko je malouman. Ali nekome ozbiljnom ne. Ta vrsta bezobrazluka i medijske agresije koja je išla prema Filipoviću nije profesionalno, objektivno i nepristrano novinarstvo. Ako neki zovu ljude u emisije kao goste da bi ih onda tamo ponizili, namjerno im govoreći krivo ime, onda narod mora znati - ako odete kod nekoga na RTL u goste tko ima takvu emisiju, onda znate da idete lijevom novinaru, lijevom uredniku koji vas neće tretirati profesionalno, nepristrano i neutralno, nego će vam namjestiti zamku ne bi li vas dezavuirao", rekao je Plenković i primio mikrofon RTL-a.

"Umjesto Puhovskog, kojeg je protjerao s RTL-a Milanović, sad su angažirali Lalića, kojem daju pare ne bi li dva dana prije izbora gadio Filipovića na najgori mogući način. To nisu nepristrani mediji. To su plaćenici, zaduženi da gade jednu političku opciju. To je sve istina", rekao je u svojem nadmenom stilu premijer.

Plenković: Ovdje se usudi govoriti o meni kao Lukašenku!

Svađu s novinarima nastavio je kasnije istog dana.

>> Plenković se opet prepirao s novinarima, upitan o Tuđmanovoj antisemitskoj izjavi

"Ja sam samo govorio istinu," odgovorio je Plenković na pitanje novinara je li pretjerao jutros kad je komentirao izbore. 

Dakle, svi oni o kojima sam govorio, uključujući vašu kuću (RTL), u vašim emisijama krivo su navodili ime kandidata HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, rekao je dodavši kako se to dogodilo više puta, pa i na jednoj drugoj TV kući, a isto se događalo i u nekim tiskovnim medijima.

 

Ustvrdio je kako je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko "puno obazriviji" kad treba reagirati na Milanovića. Ovdje se usudi govoriti o meni kao o Lukašenku, napomenuo je i dodao kako je to izlaženje iz svih okvira, što se može kvalificirati kao pristranost.

Plenković također smatra kako je HDZ kroz medije imao generiranu agresiju prema dva ključna kandidata u dva velika grada. Poručio je kako javnost mora shvatiti da postoje dvostruki kriteriji. 

I najgore od svega, najavio je da će sada stalno govoriti o tome, držati lekcije novinarima, medijima, opoziciji itd. Imamo premijera koji želi biti medijski kritičar, a time se već redovito bavi i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Dociranje medijima i prezir prema Škori su valjda jedine dvije stvari oko kojih se Plenković i Milanović slažu.

Usporedbe s Aleksandrom Vučićem

Plenkoviću je već nekoliko puta konstatirana sličnost s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, najluđim od regionalnih autoritarnih lidera država koje se kvalificiraju kao "hibridni režimi".

Hrvatska je i dalje srećom iznad toga, nerazvijena demokracija, čijoj demokratskoj kulturi sigurno ne pomaže bahati premijer koji se ponaša kao predsjednik Kluba paranoika RH.

Imamo, pobogu, premijera koji izmišlja teoriju zavjere po kojoj su se mediji dogovorili da namjerno pogrešno izgovaraju ime HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba kako bi tim podlim subliminalnim manevrom destruirali njegove izborne šanse. Teško je odlučiti se što je gore: 1. Plenković u to doista vjeruje ili 2. Plenković zna da to nema smisla, ali namjerno zagađuje javni prostor.

Poruka novinaru N1: To ste si dopustili danas, ali više nemojte

>> Freedom House: Hrvatska je na rubu da prestane biti prava demokracija

Plenković je nastavio sa svađom i danas, pri čemu je nadmašio sam sebe. Na konferenciji za medije se dugo prepirao s novinarom RTL-a Petrom Panjkotom, kojemu je docirao o svemu i svačemu. U jednom trenutku je doslovno rekao: "Sve što sam rekao je točno. To je tako. Nitko ne može ništa reći da me razuvjeri. Ja ću o tome govoriti kad god hoću."

 

"Valjda ja kao političar mogu reći što mislim o tome da netko kao stručnjak ulazi u medijski prostor, a gadi jedne i hvali druge", rekao je premijer.

Uslijedila je svađa i s novinarom N1 Hrvojem Krešićem, a onda je Plenković naprasno zaključio presicu. Prije toga je Krešića opomenuo da je previše bahat.

"Gospodine Krešić, već smo ušli u duboke ofsajde. Malo ste svi skupa postali bahati. Ja govorim kao predsjednik vlade, ovo da si vi umišljate da možete profesorski nastupati prema meni, to vi sebi objesite kući o neki čavao pa gledajte u to", rekao je Plenković.

"Ono što vi ovdje radite je sitni bezobrazluk koji ste si danas dopustili, ali više nemojte ", rekao je Plenković Krešiću i napustio press konferenciju, iako su mu novinari htjeli postavljati još pitanja.

> Žestoka svađa Plenkovića i novinara: Postali ste bahati, dopustili ste si bezobrazluk

Analitičar Karlo Jurak: Neobično je da je pobjeda kolosalna, a onda tolika nervoza

O Plenkovićevom ponašanju i što od njega možemo očekivati do kraja premijerskog mandata razgovarali smo s političkim analitičarem Karlom Jurakom.

"Neobično je da je pobjeda "kolosalna", a onda tolika nervoza i dizanje histerije oko imena kandidata Filipovića kojeg su neki mediji pogrešno nazivali "Damir". Plenković je dignuo dramu koja je imala i svoju svrhu - umjesto da se više govori o meritumu (koliki je stvarno i gdje uspjeh, odnosno neuspjeh HDZ-a), glavna je tema postalo ime već zaboravljenog kandidata za gradonačelnika Zagreba i Plenkovićeva sklonost uređivanju medija", smatra Jurak.

Dodaje da Plenković kao da sâm sebe pokušava uvjeriti kako je Davor Filipović bio izvrstan kandidat. "Ne vjerujem da nije svjestan da nije imao šanse, kao ni HDZ u Zagrebu", kaže Jurak.

Pitali smo ga da komentira Plenkovićevo ponašnje ponašanje u saboru.

"Plenković se već dugo odnosi vrlo nadmeno spram oporbe. Kad je u pitanju jedan dio oporbe, bilo lijeve, bilo desne, čak i ima razloga za osjećaj vlastite snage, ali to, naravno, ne opravdava njegovo neparlamentarno ponašanje", kaže Jurak.

"HDZ je na ovim izborima izgubio glasove u odnosu na prošle"

Ovaj analitičar misli da Plenković ima čvrstu većinu.

"Opasnost će mu uglavnom vrebati "iza leđa" i s odgodom jer će svakako jačati i lijeva i desna oporba, a svaki podbačaj Vlade, neovisno o tome koliko stvarno ovisio o njoj, dat će vjetar u leđa konsolidiranju oporbe, a onda potencijalno i njega slabiti unutar stranke. Nemojmo zaboraviti da on zasad ima tzv. čuvare desnog krila, ali oni se kad-tad mogu odmetnuti, a neki pokazuju već i neke natruhe toga, npr. Anušić", objašnjava Jurak.

Podsjeća da je HDZ na ovim izborima izgubio još malo glasova u odnosu na prošle, govorim o ukupnoj masi glasova.

"U tri najveća grada u RH su oporba. Da, imaju veliku većinu županija, ali "plavljenje Hrvatske nije pokazatelj ničega jer glasaju ljudi, a ne teritoriji. Treba gledati pojedinačno - oslabili su u Dalmaciji (negdje i izgubili vlast kao u nekim otočkim sredinama, Makarskoj, Splitu i Šibensko-kninskoj županiji), uglavnom tamo gdje su stari i isluženi kadrovi, dok su pobjede odnijeli u nekim krajevima koji inače nisu skloni HDZ-u - u Osijeku, Bjelovarsko-bilogorskoj i Varaždinskoj županiji. Tamo su pobijedili mladi i/ili umjereni kandidati, relativno neistrošeni, što ukazuje na to da je Plenkovićevo guranje HDZ-a u centar-desni centar ipak relativno uspješna politika (sumnjam da bi desniji kandidat od Stričaka pobijedio u Varaždinskoj županiji) za stranku, naročito po pitanju blage promjene političke mape, a vjerojatno dijelom i strukture biračkog tijela", govori nam Jurak.

"U Slavoniji su svakako pobjednici, ali se vidno osjeća i kako im desnu stranu nagriza Domovinski pokret s kojim su se natjecali u velikom broju općina i gradova te Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nemaju Vukovar, a politička gibanja tamo i u okolici (naročito u Osječko-baranjskoj županiji pod Anušićem) mnogo će uvjetovati smjer HDZ-a i potencijalno jačanje ili slabljenje unutarstranačke opozicije Plenkoviću", zaključuje Jurak.

Pročitajte više