Vlada odgađa smjenu Uprave Ine, nitko ne želi biti HDZ-ov kandidat

Foto: FaH

PREMIJER Andrej Plenković najavio je još prošlog tjedna kako će do srijede (jučer) smijeniti dosadašnje hrvatske članove Uprave Ine i to Niku Dalića, Barbaru Dorić i Darka Markotića, no to se nije dogodilo. Naime, vlada je na početku tjedna na zatvorenom dijelu sjednice kandidirala Miroslava Skalickog, Hrvoja Šimovića te Emanuela Kovačića za hrvatske članove Uprave. 

>> Vlada predložila nove članove Uprave Ine

>> Vlada jučer predložila tri nova hrvatska člana Uprave Ine. Jedan odmah odustao

>> Za vrijeme pljačke stoljeća bio je revizor u Ini. Vlada ga sad želi staviti u Upravu

Kovačić je iznenađujuće odustao od kandidature već sljedeći dan i to zbog osobnih razloga. Šimović se našao na udaru kritika javnosti kada se otkrilo da je u vrijeme pljačke Ine bio u Revizijskom odboru te nije primijetio pljačku u Ini baš kao ni hrvatski članovi Uprave koji se zbog toga smjenjuju.

Jedan kandidat im je već pobjegao

U Ministarstvu gospodarstva ne žele odgovarati na pitanja vezano za činjenicu da vlada nije u stanju naći kandidate koji bi im odgovarali, a tek smo dobili službeni odgovor kako se "akcija" smjene članova Uprave odgađa za sljedeći tjedan. Do tada bi se konačno trebali i znati kandidati vlade. No, krenimo redom. 

Akcijom USKOK-a i policije uhićeno je više osoba zbog malverzacija u preprodaji plina. Riječ je o sada već bivšem direktoru u Ini Damiru Škugoru, njegovom ocu Dani Škugoru, donedavnom predsjedniku Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josipu Šurjaku te njegovom poslovnom partneru Goranu Husiću, s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje. Istragom je obuhvaćena i predsjednica Uprave Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić. 

Šteta za Inu milijardu kuna

Šteta za Inu prelazi milijardu kuna, tvrdi USKOK uz dodatak da su okrivljenici ostvarili ukupnu nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna. 

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako će zbog afere s preprodajom plina zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih, istaknuvši da je zgrožen i osuđuje udruživanje i počinjenje kaznenog djela u Ini u jeku najveće energetske krize. Tada je najavio smjene i kandidate za nove članove Uprave. 

"Donesen je Zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru društva INA – Industrija nafte d.d. imenovanje Miroslava Skalickog, dr. sc. Hrvoja Šimovića i Emanuela Kovačića za članove Uprave toga društva, do provedbe postupka natječaja za imenovanje članova Uprave, a najduže na vrijeme od šest mjeseci", priopćili su iz vlade u ponedjeljak.

Najavili novog kandidata u najkraćem roku

Smjena je bila planirana dva dana kasnije, u srijedu, no već sljedeći dan Emanuel Kovačić odustao je od kandidature. 

"S obzirom na to da je kandidat za člana Uprave Emanuel Kovačić obavijestio Vladu da odustaje od predložene kandidature iz osobnih razloga, Vlada će Nadzornom odboru dostaviti novi prijedlog za imenovanje člana Uprave u najkraćem mogućem roku", stoji u priopćenju iz vlade. Čini se da je "najkraći mogući rok" za vladu nešto duži jer su propustili u srijedu imenovati trećeg člana i smijeniti Upravu. 

Pitajte nas sljedeći tjedan

"Na sljedećoj sjednici Nadzornog odbora bit će smijenjeni članovi Uprave i imenovani novi", stoji u službenom odgovoru Ministarstva gospodarstva koje vodi ministar Davor Filipović. Iz ministarstva za sada nisu htjeli pojašnjavati u čemu je nastao problem i kako je moguće da vlada na kraju ne može naći trećeg člana, odnosno kandidata. 

Na direktan upit kada bi se to moglo dogoditi, dobili smo kratak službeni odgovor: "Sljedećeg tjedna."

Valja naglasiti da je sada sporna i kandidatura Hrvoja Šimovića. Naime, kako je pisao Index, on je u vrijeme posljednje velike pljačke u Ini bio u Revizijskom odboru te tvrtke te nije ništa prijavio kao ni članovi Uprave. Potvrdio nam je u kratkom razgovoru da nije bio upoznat s velikom pljačkom koja se odigravala u Ini te je tvrdio kako Revizijski odbor nije imao dovoljno ovlasti da bi otkrio pljačku razmjera milijardu kuna. 

Bio u Revizijskom odboru, ništa mu nije bilo sporno u Ini

Šimovićevo tumačenje vlastite uloge u Revizijskom odboru različito je od smjernica za rad revizijskih odbora u pravnim osobama od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku koje je donijelo Ministarstvo gospodarstva, i to u srpnju prošle godine.  

Naime, u smjernicama stoji da članovi revizijskog odbora moraju imati sposobnost razumijevanja i prosudbe uobičajenih poslovnih zbivanja u Društvu, kao i da su članovi dužni "proučiti i upoznati se s izvješćima i drugim materijalima koji su im dostavljeni, a po potrebi zahtijevati dodatne informacije, izvješća, posebice od vanjskog i unutarnjeg revizora Društva". Revizijski odbor, očigledno, to nije zahtijevao. 

Šimović je u dobrim odnosima s bivšim ministrom Tomislavom Ćorićem te aktualnim Markom Primorcem s kojima dijeli katedru na Ekonomskog fakultetu. Također, kako smo saznali, u vrlo dobrim je odnosima i s ministrom Davorom Filipovićem te će biti zanimljivo čuti obrazloženje za Šimovićev ulazak u Upravu. 

Tko želi biti Plenkovićev kandidat?

Valja naglasiti kako istraga u Ini i dalje traje, a Ministarstvo gospodarstva je najavilo opširnu reviziju plinskog poslovanja Ine za 2020., 2021. i dio 2022. godine. Članovi vladajuće partije često napominju kako je model upravljanja nekvalitetan i vrlo sporan, a tek treba riješiti zamršene vlasničke odnose u Ini. I toga bi se trebao netko prihvatiti u sljedećih pet dana, bez detaljne pripreme.

Na kraju, onaj tko bude izabran, nosit će stigmu da je Plenkovićev izbor za člana Uprave Ine. Onog Plenkovića koji je do sada nebrojeno puta dokazao što znače istančani radari za korupciju.  
 

Pročitajte više