NESTAŠICA LIJEKOVA

Razgovarali smo s onkološkim pacijentima koji su jutros ostali bez lijekova

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković jučer je u saboru rekao kako u ovom trenutku "nema bolnica kojima nedostaje lijekova".

Na aktualnom satu, odgovarajući na zastupničko pitanje o nestašici lijekova, Plenković je naglasio kako je teza o nestašici lijekova zapravo - plašenje naroda. Niti 24 sata nakon izjave premijera saznali smo za najmanje dva slučaja onkoloških pacijenata koji danas nisu primili lijekove zbog nestašice. Treći slučaj objavila je danas N1 televizija, a potom je iz splitske bolnice stigla potvrda da im nedostaje lijekova za onkološke bolesnike.

Čekaju poziv da je došao njihov lijek

"Da, moja supruga je onkološki bolesnik. Jutros nije primila terapiju. Rekli su nam u bolnici da će nas telefonski kontaktirati ako dođe lijek. Ako sam dobro shvatio, oni svakih deset dana imaju sastanak na kojem govore o nabavci lijekova. Ne znam možemo li čekati toliko", ispričao nam je čitatelj Indexa koji je htio ostati anoniman.

No, to nije usamljen slučaj u Zagrebu. Javila nam se još jedna žena, a također je riječ o onkološkoj pacijentici koja je ostala bez terapije. Slučaj je gotovo istovjetan. Ostala je bez dijela terapije, a poručili su joj da će je nazvati kada lijekovi dođu.

>> Potvrđeno: I u splitskoj bolnici nedostaje lijekova za onkološke bolesnike

Podsjetimo kako je N1 televizija danas objavila razgovor s gospodinom Slavkom iz mjesta Srinjine, koji je ustvrdio da je osobno osjetio posljedice nestašice lijekova.

Zbog supruge, koja je onkološki bolesnik, došao je kod liječnika po lijek za nju. Nakon višesatnog čekanja rekli su mu da lijeka nema i da će im javiti kad dođe.

Neki su dobili lijekove, neki nisu

Iz Udruge žena oboljelih i liječenih od raka "Sve za nju", kažu da za sada imaju različite informacije.

"Dobili smo informacije da su neke naše pacijentice dobile lijekove, a neke nažalost nisu. Kako je došlo do toga da netko dobije, a netko ne, za sada ne možemo špekulirati", kaže nam Ljiljana Vukota iz te udruge.  

Tijekom jutra kontaktirali smo Kliniku za tumore u Zagrebu, koja pripada KBC-u Sestara milosrdnica. Pitali smo ih za konkretne lijekove za koje smo dobili informacije da ih nema, a dio su terapije za onkološke pacijente. Do objave članka nismo dobili odgovor. S druge strane, iz splitske bolnice potvrdili su kako zaista nedostaju pojedini lijekovi za onkološke bolesnike, no nadaju se kako će ih ipak u skoro vrijeme nabaviti.

Beroš: Nema naznaka da bi netko bio ugrožen

Pitanja o konkretnim lijekovima koji nedostaju za onkološke bolesnike postavili smo i ministru Viliju Berošu, točnije Ministarstvu zdravstva, no dobili smo "birokratski" odgovor kako se na razini vlade intenzivno radi na rješavanju duga prema veledrogerijama kako bolesnici ne bi ostali bez potrebnih lijekova.

"Ministar zdravstva je u kontinuiranom kontaktu s ravnateljima bolnica, te u ovom trenutku nema naznaka da bi ijedan pacijent bio ugrožen zbog nedostatka potrebnog lijeka", stoji u odgovoru. No, pitanje je koliko onkološki bolesnici mogu bez lijekova koji su dio njihove terapije.

"Prošli tjedan prema svim bolnicama je išao dopis koji omogućava direktnu nabavku posebno onkoloških lijekova te ta mogućnost stoji svim bolnicama na raspolaganju", stoji u odgovoru koji smo dobili od Ministarstva zdravstva.

Podsjetimo, dug države prema veledrogerijama iznosi 6.5 milijardi kuna.

Pročitajte više