Plenković komentirao Bernardićevu izjavu o ženama

Foto: FAH

PREMIJER i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je sinoć u Dubrovniku kako se nijednom članu HDZ-a ne može dogoditi, niti kao eskapada ili gaf, da izgovori ono što je rekao čelnik SDP-a Davor Bernardić, kojeg je Plenković nazvao "navodnim pretendentom na mjesto premijera".

Podsjetimo, Bernardić je u intervjuu upitan zašto među SDP-ovim koordinatorima za izborne jedinice nema nijedne žene.

"Kada sam postao predsjednik, imali smo vrlo mali broj žena u saboru i u tijelima stranke. To se, nažalost, vidi i u izboru koordinatora, ali to vremenom moramo mijenjati, to je proces. Upravo sam zato predložio zip-model. Tako će žene na našim izbornim listama biti zastupljene 50 posto", kazao je.

Kada je upitan zašto to ne bi bila prilika gradonačelnici Supetra Ivani Marković za izlazak na nacionalnu scenu, dodao je: "Koordinatorstvo nije za eksperimentiranje. Taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu. Ivana, kao i ostale kolegice, svakako će dobiti svoju šansu jer ja istinski vjerujem u rodni paritet i da ženama treba dati priliku svugdje gdje mogu dati konkretan doprinos."

Plenković je na predstavljanju svog tima i programa "Odvažno za Hrvatsku" na predizbornom skupu u dubrovačkom Hotelu Valamar Lacroma istaknuo kako "nije uzalud HDZ-ova vlada uspjela da Dubravka Šuica bude potpredsjednica Europske komisije, Marija Pejčinović Burić glavna tajnica Vijeća Europe, a Ivana Maletić članica Revizorskog suda EU".

"Danas, uoči Međunarodnog dana žena, govorim o tri istaknute žene i članice HDZ-a, koje obnašaju najodgovornije europske dužnosti. To je ogromna poruka najveće i najozbiljnije hrvatske stranke", poručio je Plenković.

Napao Kovača

U svom govoru članstvu Plenković je izjave iz suparničkog tabora Mire Kovača nazvao zlonamjernima i manipulativnima.

"Priče da smo 'van korita ili lijevo' ne samo da su netočne već su i zlonamjerne i manipulativne da gotovo ne zavrjeđuju komentar, ali moramo se na njih osvrtati jer smo de facto žrtva jedne difamacijske kampanje, neistina i laži koje se bacaju na našu vladu, pa i na mene. Kontaminiraju nam i dio članstva i dio birača, a nijedna nije točna", rekao je Plenković.

Takvu je kampanju nazvao tendencioznom. "Ona dolazi izvorno s lijeva, a preuzima je krajnja desnica. Po sadržaju programa, imaju anakrone ideje i zakašnjele ideje. Govore jezikom koji bi se kvalificirao kao poziv na izolacionizam, suprotno trendovima Europske unije“, istaknuo je Plenković te dodao kako nekome tko u Hrvatskom saboru diže ruku za odluke HDZ-ove vlade sada ona odjednom više ništa ne vrijedi.

"Da ne vidim i ne čujem tko govori, rekao bih da te argumente koristi SDP ili neka od protestnih stranaka krajnje ljevice ili desnice. Ne djeluje kao retorika HDZ-a. Pa se pitam vidim li dobro gospodarske brojke, o stabilnosti, pravnoj sigurnosti, decentralizaciji", rekao je Plenković.

Pozvao je članove stranke da podrže tim u cijelosti jer je za budućnost stranke i države jako bitno da vodstvo "puše u isti rog".

"Ako će vam u vodstvu netko probušiti gumu, ubaciti u rikverc, otvoriti prozor ili vrata pri velikoj brzini, onda to ne može funkcionirati. Mora biti minimum kohezije. Kako ćemo raditi skupa ako kažemo da smjer nije dobar? Ne možemo biti tim u kojem će netko davati sto posto, a netko kalkulirati", poručio je Plenković.

Na skupu su se, uz Plenkovića, dubrovačkim HDZ-ovcima predstavili i ostali kandidati za čelne dužnosti u stranci iz tima "Odvažno za Hrvatsku" - Zdravka Bušić, Ivan Anušić, Oleg Butković, Branko Bačić i Tomo Medved, kao i šef dubrovačkog HDZ-a i dubrovački gradonačelnik Mato Franković te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Izbori u HDZ-u održat će se 15. ožujka.

Pročitajte više