Plenković: Razgovaramo o covid-putovnicama. Postoje tri kategorije ljudi

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković u izjavi medijima nakon posjeta farmi kokoši u Ivanić-Gradu komentirao je i covid-putovnice. 

Na novinarsko pitanje može li potvrditi uvođenje covid-putovnica rekao je da se o tome razgovara. 

"Naravno, mi o tome razgovaramo. Postoje tri kategorije ljudi, oni koji su preboljeli covid, oni koji su cijepljeni i oni koji su testirani. Cijela rasprava na ovoj zadnjoj videokonferenciji Europskog vijeća je bila o tome. Ja sam u četvrtak i petak u Bruxellesu, to je jedna od tema. I bila je tema i na zadnjem Europskom vijeću, a bit će tema i na predstojećem Europskom vijeću krajem ožujka. Moramo naći mehanizam koji je svima prihvatljiv i koji daje jednu vrstu jamstva da su oni koji se kreću OK", rekao je Plenković.

"Mi smo za to da nađemo zajedničko rješenje koje će nam omogućiti slobodu kretanja na način da smo sigurni", dodao je. 

"Razgovara se o prijedlogu koji će trajati u zakonskoj proceduri neko vrijeme. Nijedan propis EU se ne donosi s danas na sutra, to je samo ideja Komisije i načelni smjer koji će dati Europska komisija, a onda će procedura trajati nekoliko mjeseci", kazao je Plenković. 

Na novinarsko pitanje mogu li covid-putovnice krenuti do turističke sezone rekao je kako je to moguće, ali da nije baš realno. 

"Moguće je ako se slučajno to sve brzo izvede, ali ne mogu vam to u ovom trenutku reći. Nisam siguran da je to u ovom trenutku realno." 

Capak govorio o tome kako će izgledati covid-putovnice, u 15:30 će održati presicu

Podsjetimo, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da će certifikati za cijepljenje koji bi trebali služiti i kao covid-putovnice biti u obliku pametne kartice te da će obvezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, naziv cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te bar kod kojim će se moći očitavati podaci. 

Capak će o ovome detaljnije govoriti na presici u 15:30 sati. 

Pročitajte više