Plenković na CNN-u najavio da se sutra sastaje s Vučićem

Foto: Marko Milić/Twitter

PREMIJER Andrej Plenković je u Davosu i intervjuirao ga je CNN-ov novinar Richard Quest. 

Quest je prvo pitao Plenkovića zašto nije zaustavio inflaciju. "Inflaciju, jasno, uzrokuje ruska agresija na Ukrajinu. Dolazi do energetske krize, krize s hranom, inflatornih pritisaka koji su prisutni globalno, pa tako i u Hrvatskoj. Naš statistički ured navodi kako je inflacija za 2022. godinu 10.8 posto, što je manje nego u drugim zemljama središnje i istočne Europe", rekao je Plenković. 

Plenković je Questu rekao kako je Hrvatska spremna za usporavanje gospodarstva. "I više smo nego spremni. Hrvatska će imati rast BDP-a od oko 6 posto. Imamo puno podrške iz EU", naveo je. Osvrnuo se i na izjave poljskog premijera Mateusza Morawieckog da zbog rasta cijena u Hrvatskoj, Poljska neće ući u eurozonu, rekavši da se cijene "nisu podigle u nebo".

"Neki gospodarski akteri su neopravdano povećali svoje cijene, no mislim da će se to smiriti. Pozvali smo ih da ih vrate na (stanje) 31. prosinca i imamo mjere kako bi ih zaista potaknuli da to učine", dodao je Plenković.

Pitanje Srbije i Kosova

Quest je spomenuo odnos Kosova i Srbije te upitao Plenkovića o njegovoj percepciji situacije. "Ne bojimo se nestabilnosti, međunarodna zajednica je posvećena mirnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, a posebno između Srbije i Kosova. Danas sam se susreo s kosovskim premijerom, sutra ću se sastati sa srpskim predsjednikom", rekao je Plenković. 

Quest je rekao da je Hrvatska, što se tiče turizma, žrtva vlastite popularnosti - odnosno da je prepopularna. Međutim, Plenković se ne slaže s tim. "Imamo novu strategiju razvoja turizma, održivi turizam, bilo je puno ulaganja zbog Schengena", zaključio je Plenković i spomenuo kako će popularnosti doprinijeti i uspjeh nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. 

Pročitajte više