Plenković na vladi: Povećanje plaća za 219.000 službenika je trajno, to je ulaganje

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

JUTROS se održava sjednica vlade.

Sjednica je zakazana u 8:30, no po običaju kasni.

Na dnevnom je redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi te konačni prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji. Uvodno se obraća premijer Andrej Plenković. 

Dogovor sa sindikatima

Na početku se osvrnuo na jučerašnji sastanak s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori. "Želim im uspjeh na izborima, vjerujemo da je zastupljenost Hrvata u Skupštini CG itekako značajna za Hrvate koji žive u Crnoj Gori.

Komentirao je i dogovor sa sindikatima o povećanju plaće za 219.000 državnih i javnih službenika. 

 

"Od ostalih tema da se najprije osvrnem na onu politički najinteresantniju i najvažniju, a to je dogovor koji smo postigli uoči sjednice GSV-a sa sindikatima u javnim i državnim službama, nakon razgovora koji su vođeni na ministarskoj razini, a u kontekstu donošenja novog Zakona o plaćama koji će uskoro ići i u javno savjetovanje te donijeti se ove godine, a stupiti na snagu početkom iduće godine. Željeli smo naći jedno zajedničko, gotovo pa univerzalno rješenje kojim bismo premostili aktualnu situaciju s pregovorima koji su se vodili na temelju granskih ugovora...", započeo je Plenković.

"Povećanje plaća državnim i javnim službenicima je trajno, to je ulaganje"

Potom je ponovio konkretne detalje o povećanju plaća državnim i javnim službenicima.

"Došli smo do zajedničkog rješenja gdje će se plaća povećati za 100 eura onima koji imaju najmanje plaće, to su ljudi s koeficijentima 0.631 do 1.111. Neto za 80 eura bi rasla plaća onima s koeficijentima od 1.111 do 1.530, a za 60 eura onima s koeficijentom od 1.530 do 1.867", rekao je Plenković i dodao da veći iznosi službenicima stižu na plaći za lipanj koja se isplaćuje u srpnju", kazao je. 

Ponovio je kako se povećanje plaća odnosi i na pravosudne službenike koji su posljednjih nekoliko dana u štrajku.

"Ovo povećanje je trajno, ugradit će se u buduću plaću temeljem novog zakona i ovo zajedničko postignuće je zajedničko ulaganje", dodao je.

"Interes za hrvatsku obveznicu je ogroman"

Istaknuo je i da je Ministarstvo financija Republike Hrvatske uspješno izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1.5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine.

"Interes za hrvatsku obveznicu je ogroman, govori o kredibilitetu Hrvatske, a sve je to u kontekstu odgovornog vođenja javnih financija", poručio je premijer.

Za rušenje brane u Ukrajini rekao je kako se radi o ekocidu koji ugrožava stotine tisuća ljudi. 

Pročitajte više