VIDEO Plenković otkrio: Novac na dnevnicama krao se i nakon Milanovića

Foto: Hina

PREMIJER Andrej Plenković nešto iza 13 sati obratio se novinarima na izvanrednoj konferenciji.

"Nakon što je u javnosti bila objavljena afera s putnim nalozima, odnosno dnevnicama, tada sam zamolio nadležne službe u okviru vlade, da uz slučaj trojice Milanovićevih savjetnika, pogledaju temeljito i druge putne naloge. Informacije koje sam dobio upućuju na zaključak da postoji još cijeli niz nepravilnosti. O tome sam obavijestio državnog odvjetnika, imamo sumnje da su tu počinjena druga kaznena djela. Zamolio sam Cvitana da DORH preuzme cijeli slučaj, da se istraže svi putni nalozi", rekao je Plenković.

"Promijenit ćemo cijeli sustav, ubuduće će se sve odvijati preko bankovnih računa, tako će se izbjeći moguće malverzacije", dodao je Plenković. "Ja ne želim davati u javnost bilo kakve informacije o osobama, a o vremenskom roku napravit ćemo istragu. Mogu samo reći da se to događalo i nakon mandata Milanovića", dodao je Plenković.

"Potencijalno se radi o zloupotrebi položaja i ovlasti i krivotvorenju službene isprave", dodao je Dinko Cvitan, glavni državni odvjetnik.

Saucha pritvoren u veljači

Zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, SDP-ov saborski zastupnik i bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Tomislav Saucha uhićen je i pritvoren 10. veljače nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka. Iz istražnog zatvora Saucha je izašao nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati.

Tužiteljstvo sumnja da je Saucha na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura, a nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016. Uskok tvrdi da je lažirano 117 putnih naloga na ime Milanovićevih savjetnika Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka, koji su istražiteljima otkrili da nisu bili na putovanjima ni primili dnevnice.

 


Pročitajte više