Plenković napao Škoru i Kolakušića

Screenshot: RTL

NAKON Kolindinog govora javnosti se obratio Plenković.

Čestitao je Milanoviću, a dotakao se Kolakušića i Škore.

"Želim zahvaliti Kolindi za posljednjih pet godina. Zahvaljujem svim članicama i članovima HDZ-a, koji su dali sve od sebe, napravili su maksimalno, zaista im zahvaljujem.

Također, hvala svim strankama koje su podržale Kolindu. Hvala svim našim sugrađanima i Hrvatima izvan Hrvatske.

"S Milanovićem imam dugu povijest odnosa.

"Čestitam Zoranu Milanoviću na osvojenom većinskom povjerenju hrvatskih birača u drugom krugu predsjedničkih izbora. Želim mu uspjeha u radu i surađivat ćemo sukladno našim ustavnim ovlastima i zakonskim odredbama”, rekao je Plenković novinarima nakon završetka predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio SDP-ov kandidat Zoran Milanović.

Dodao je i da će još večeras nazvati Milanovića i čestitati mu na pobjedi.

Plenković je kazao kako očekuje da će s Milanovićem biti tvrda kohabitacija u skladu s Ustavom RH i zakonom.

"Imamo mi dugu povijest odnosa, a ovu recentnu, koju je svojim izjavama on začinio na način na koji ja nisam 2016. i ne bih inače.., ali razgovarat ćemo i o tome”, istaknuo je.

Zahvalivši Kolindi Grabar-Kitarović na njezinih pet godina mandata i na požrtvovnom radu na boljitku Hrvatske i svakog hrvatskog čovjeka te jačanju međunarodnog ugleda zemlje i skladan način funkcioniranja institucija, Plenković je zahvalio i svim članovima stranke koji su u kampanji dali sve od sebe da Grabar-Kitarović osvoji još jedan mandat. Također, zahvalio je i svim partnerskim strankama te njihovim biračima na njihovoj potpori bivšoj predsjednici.

Kritizirao Škoru i Kolakušića

Na pitanje jesu li ovim rezultatima predsjedničkih izbora upućenje poruke i njemu, predsjednik HDZ-a rekao je da će stranka analizirati rezultate tih izbora i razloge zašto se to dogodilo.

"Analizirat ćemo zašto se ovo dogodilo, ima više razloga. Svaki glas koji je otišao Škori bio je glas više za kandidata ljevice koja je bila ujedinjena jer je Kolakušić praktički prestao s kampanjom. Ta situacija je bila jako bitna i odredila tijek drugog kruga", rekao je Plenković.

Onda je malo hvalio svoju vladu.

"S obzirom da smo imali više od 4,6 posto nevažećih listića, to znači da je dio birača tendenciozno poništio listiće. I to su određene poruke, građani imaju pravo iskoristiti biračko pravo, mogu ga manifestirati ovako. Ali je ispod razine nekih ljudi kad daju savjete", rekao je Plenković.

Dotakao se Škore.

"On je izgovarao rečenice koje mu pišu zastupnici Mosta, mi to detaljno pratimo. Ali to je njegov izbor i odgovornost. Svi ti sa krajnje desnice koji su nezadovoljni HDZ-om kakav je, mi smo sva pitanja rješavali, sve nepravde smo riješili. Jačanje vojske, policije, sve smo to radili kako treba. U kampanji se nije dovoljno čulo što znači zdravi rast", požalio se Plenković i nastavio hvaliti svoju vladu.

"Nitko ne posjeduje birače. Građani su pametni i odgovorni. Treba se informirati, ne nasjedati na laži, ima puno šarenih balona. Sve ono što je bitno za naše vrijednosti, mi ispunjavamo. To ćemo nastaviti", rekao je Plenković.

Vezano uz mnoge pretendente na njegovo mjesto predsjednika HDZ-a poručio je kako je to dobro mjesto i mnogi ga vole

Komentirao je Brkića koji večeras nije isključio mogućnost kandidature za mjesto predsjednika HDZ-a.

Komentirao Brkićeve ambicije

"Ja poštujem svačije ambicije", rekao je Plenković.

Drži kako su u zadnje tri godine njegova mandata napravili puno za HDZ i njegovo članstvo, modernizaciju stranke i financijsku konsolidaciju.

"To ćemo nastaviti i dalje, a članovi su ti koji će odlučiti tko su ti koji će dobiti povjerenje voditi HDZ", rekao je.

Sarkastično je dodao i kako se "slaže" da je za ovaj poraz "kriv vrh HDZ-a" jer - Hrvatska ima zdrav gospodarski rast, nikad veću zaposlenost i nikad manju nezaposlenost te nikad snažniji međunarodni ugled i dr.

Sarkastično je dodao i kako se "slaže" da je za ovaj poraz "kriv vrh HDZ-a" 

"Vrh HDZ-a je odgovoran jer imamo rast, međunarodni ugled, predsjedamo EU", obrnuo je Plenković pitanje o odgovornosti HDZ-a.

Upitan dolazi li u obzir velika koalicija na parlamentarnim izborima odgovorio je kako će učiniti sve da HDZ ponovno pobjedi na parlamentarnim izborima.

Rekao je da će čestitati i Milanoviću.

"Imamo povijest, on je to začinio na način na koji ja ne bih. Razgovarat ćemo o tome", rekao je Plenković.

Pročitajte više