Plenković nazvao Puljka glupanom. Puljak mu odgovorio

Foto: Epa/Hina

PREMIJER Andrej Plenković na jučerašnjoj se presici osvrnuo na učestale prozivke iz redova oporbe pritom komentirajući da su "glupi oni koji vrijeđaju vladu i govore 'ili HDZ ili Hrvatska'". U cijeloj ovoj priči prozvanim se našao splitski gradonačelnik Ivica Puljak koji se ovim izrazom, baš kao i ostatak članova njegove stranke, često koristi. 

Premijer Plenković: Moraš biti glup da kažeš "ili HDZ ili Hrvatska"

Evo što je jučer rekao premijer Plenković prilikom komentiranja oporbenih saborskih stranaka:

"Imaju ove debilne teze 'ili HDZ ili Hrvatska'. Zaista moraš biti glup da to kažeš vladi koja je stvorila takve ekonomske uvjete na temelju kojih je digla plaće za 48 posto, Hrvatskoj pribavila 25 milijardi eura bespovratnih sredstava za razvoj, ušla u Schengen, u europodručje, ostvarila rast nakon krize covida… 

Hrvatska bilježi najveću zaposlenost ikad, i to ne u postocima, nego u apsolutnim brojevima. Bilježi i najmanju nezaposlenost ikad, a međunarodna reputacija Hrvatske nikad nije bila bolja i snažnija. Nikada nismo imali ovakav međunarodni položaj kao što ga imamo danas", rekao je premijer novinarima. 

 

Komentirajući prozivke oporbenih stranaka koje često kritiziraju rad HDZ-a ponajviše zbog brojnih afera njegovih glavnih aktera, Plenković je komentirao: 

"Oni nemaju što osim pozicije perpetuiranja da su HDZ-ovci lopovi, ovakvi-onakvi, korumpirani. Njima je teško i ja ih razumijem. Njima je naša pozicija političke stabilnosti u trokutu HDZ-a na desnom centru, liberalne stranke, demokršćanske stranke, umirovljeničke stranke i manjinaca, nerješiva enigma. Ne mogu nas pobijediti. Stojimo tako čvrsto da nam ne mogu ništa. I onda idu s difamacijom", kazao je Plenković.

Ivica Puljak: Plenković je u raskoraku sa stvarnošću

U cijeloj ovoj prozivci najviše se prozvanim osjećao splitski gradonačelnik Ivica Puljak koji je za Index komentirao jučerašnje izjave premijera. 

"Ova izjava pokazuje da Hrvatska ima premijera koji je u ozbiljnom raskoraku sa stvarnošću i to je zabrinjavajuće. Osim toga, čini se da njemu uopće nije jasno koliko HDZ-ov model upravljanja koji se temelji na pogodovanju privatnim interesima šteti Hrvatskoj i koliko bi svi statistički podaci koje spominje bili bolji da imamo poštene javne natječaje, decentraliziranu državu s manje birokracije i da svi građani imaju jednaka prava, a ne da imamo povlaštenu kastu HDZ-ovaca koja je uzurpirala sve institucije i podijelila plijen među sobom.

U svakom slučaju, čini se da ga 'ili HDZ ili Hrvatska' jako žulja kad se već tako obrušava na taj slogan, a nas koji vjerujemo da na sljedećim izborima imamo upravo tu dilemu - naziva glupim. Izvrijeđao je premijer ovdje puno građana, ali vrijeđaju oni nas svaki dan na razne druge načine, ne samo izjavama", komentirao je Puljak.

Splitski gradonačelnik često proziva HDZ, pogotovo onaj lokalni, koji je nakon dugogodišnje vladavine Splitom uspio svrgnuti s vlasti. U više je navrata javno komentirao rad ove stranke, naglašavajući izraz "ili HDZ ili Hrvatska".

"Hrvatska nema nikakve šanse dok njom upravlja HDZ. Pozivam birače HDZ-a da im prestanu pružati podršku. Omogućili ste im da kradu milijune, a sada su prešli na milijarde. Okrenite im leđa! Kao što ste to napravili u Splitu, pozivam vas da sutra to napravite u cijeloj Hrvatskoj.

Vi birate: Ili HDZ ili Hrvatska. Siguran sam da će svatko tko voli ovu zemlju birati Hrvatsku", pisao je na svom Facebooku Puljak prošle godine. 

Marijana Puljak: Za preokret Hrvatske u modernu zemlju važno je pobijediti HDZ 

Nedavno je supruga Ivice Puljka i saborska zastupnica Marijana Puljak gostovala na N1 televiziji, gdje je komentirala afere HDZ-ovih političara. Na upit novinara s kojim strankama stranka Centar nikada ne bi surađivala, Puljak je odgovorila:

"Davno smo rekli i pokazali primjerom - ili HDZ ili Hrvatska. Zaista mislimo da je za boljitak, napredovanje i preokret Hrvatske u jednu modernu zemlju važno pobijediti HDZ na sljedećim izborima", rekla je. 

Puljak i HDZ se stalno javno svađaju

Tenzije između HDZ-a i Ivice Puljka ne jenjavaju. Već se mjesecima javno prepucavaju, ponajviše otkako su splitskom gradonačelniku dospjele kazne za projekte koje su započeli njegovi prethodnici HDZ-ovci.

Ivica Puljak smatra da ga upornim ispisivanjem kazni i optužbama HDZ pokušava financijski uništiti ne bi li ga udaljio s vlasti u gradu. Naime, na čelu Državnog inspektorata, koji je Puljku izdao kazne u iznosu preko 200.000 kuna, upravo je Andrija Mikulić, dugogodišnji HDZ-ov član. 

"Bez obzira na različita iskustva, i loša i dobra, mi HDZ promatramo kao stranku koja ne dopušta Hrvatskoj da diše, zato smatramo da dvojba 'ili HDZ ili Hrvatska' odražava i dominantno mišljenje javnosti. To se ne odnosi na svakog pojedinca, nego točno tako kako smo rekli - na osuđenu koruptivno-klijentelističku stranku", rekao je Ivica Puljak nedavno za Index, kada se i osvrnuo na suradnju s premijerom Andrejem Plenkovićem komentirajući da ga ovaj "uopće ne doživljava".

"S predsjednikom vlade nemamo praktički nikakvu suradnju. Jednom smo se službeno susreli tijekom posjeta Splitu predsjednika vlade te smo se par puta vidjeli na marginama nekih drugih događanja. Predsjednik vlade je bio par puta nakon toga u Splitu i okolici, ali se nikad nije javio, niti da popije kavu. Mislim da je to, najblaže rečeno, nepristojno", rekao je Puljak.

Pročitajte više