Plenković: Želimo da radnici u trgovini nedjelju provode s obiteljima

Foto: Robert Anic/Pixsell

ZAVRŠILA je sjednica vlade na čijem su dnevnom redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovini, kojima se regulira pitanje rada nedjeljom i cijena satnice tog rada, te prijedlog dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kojim će se omogućiti financiranje odnosno sufinanciranje prehrane za sve učenike osnovnih škola sredstvima iz državnog proračuna.

Plenković o radu nedjeljom

Na početku se obraća Plenković. Komentira aktualna događanja, Schengen, posjet austrijskog kancelara te posjet Rabu.

O DZS-u i rastu BDP-a: Procjena rasta je 5.7. Među najvećim postocima u EU, to je sve na našim procjenama da će godišnji rast biti oko 6 posto. Sigurni smo da će i četvrti kvartal biti solidan.

Najavio je i novi Zakon o radu, u kojemu je ključna regulacija rada nedjeljom.

Rekao je da će usvajanje vladina prijedloga omogućiti radnicima, posebno u trgovini, da nedjelju provode sa svojim najmilijima, odnosno obiteljima.

Model koji se predlaže je po njegovim riječima baziran na sličnim modelima u nekih drugim zemljama, ali primjeren Hrvatskoj, koja je izrazito vezana za usluge, a osobito turizam.

"Ovakvom regulacijom nedjelju činimo danom za obitelj, jačanje nukleusa hrvatskog društva, a istodobno sa 16 radnih nedjelja trgovine u sezoni i u velikim gradovima imaju mogućnost rasporediti radno vrijeme", rekao je Plenković.

S druge strane, kako je dodao, kako bi se omogućilo onima koji rade nedjeljom da budu adekvatno plaćeni, izmjenama Zakona o radu povećava se cijena rada nedjeljom za 50 posto u odnosu na druge dane.

"16 radnih nedjelja i povećanje cijene rada nedjeljom su bit i sukus ovih prijedloga", rekao je Plenković.

 

O prehrani učenika:

"Osiguravamo besplatan školski obrok za preko 300 tisuća učenika. Ovom mjerom osiguravamo da niti jedno dijete u školi ne bude gladno. Želimo spriječiti razlike među djecom. Mi ćemo ulagati u osnovne i srednje škole. A kombinacijom financiranja besplatnih obroka, besplatnih udžbenika i besplatnog prijevoza mi stvaramo preduvjete da se naši najmlađi koncentriraju na učenje i uspjehe."

Pročitajte više

 

Pročitajte više