Plenković: Nina je suho zlato, apsolutno je vidim u novoj vladi

Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Tehnički premijer Andrej Plenković izjavio je danas da priopćenje EPPO o uhićenju bivšeg pomoćnika ministrice kulture Davora Trupkovića te dekana i profesora zagrebačkog Geodetskog fakulteta zbog korupcije, govori da su cijelo vrijeme govorili istinu i da ni cent nije potrošen iz EU fondova.

"Sve ono što sam cijelo vrijeme govorio i što je potvrdilo Ministarstvo financija, graditeljstva, kulture, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje je jasno kao dan - niti centa za 3D snimanje nakon potresa nije potrošeno iz Europskog fonda solidarnosti", rekao je Plenković nakon svečanog otvorenja nove zgrade Srednje škole Čakovec.

Dodao je kako oni traže neki kontakt s nadležnošću, nešto što se dogodilo kasnije. "Rekli su da je njihova nadležnost zbog štete za europski proračun do koje je došlo, po njihovom mišljenju, zbog dosnimavanja. To vam je trošak za proračun koji se može protumačiti iz ovog što sam ja pročitao, da je bio eventualno nepotreban", naveo je Plenković.

Poručio je kako je bit da "nitko nije zainteresiraniji" od njega osobno, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i njihove Vlade da se privede odgovornosti svakoga, bio to bivši suradnik ili dekan fakulteta, tko se doveo u situaciju da nakon potresa zlorabi svoju poziciju u kontekstu korištenja sredstva za koje su se, dodao je, izborili on i njegova Vlada.

Naveo je i kako su time ogorčeni i zgroženi.

"Pa ja sam ogorčen"

"Dogodi se nesreća, ljudi ostanu bez krova nad glavom, mi se moramo, uz sve druge okolnosti koje imamo u trenutku covida, baviti obnovom centra grada i dizati protupotresnu sigurnost na suvremene standarde, a netko na svojoj razini odgovornosti ide nešto mešetariti ili zlorabiti. Pa ja sam ogorčen, nema nikog ljućeg od mene ako netko zlorabi sredstva koja mu je netko drugi osigurao", istaknuo je Plenković.

Kaže kako je i EPPO rekao da je samo Ministarstvo kulture zaustavilo isplate jer im se nešto učinilo neobično. 

Podsjetio je kako je EPPO išao provjeravati Geodetski fakultet zbog drugog slučaja pa su shvatili da tamo "postoji nekakav mehanizam koji je protupravan i protuzakonit", dodavši kako mu je drago da su to napravili i da mu je drago što postoje kao institucija. 

"Onaj tko je kriv će odgovarati", poručio je.

"Govorim ovo što smo mi cijelo vrijeme govorili"

 Što se tiče ministrice, poručio je kako je "Nina suho zlato", odgovorivši kako je apsolutno vidi u budućoj vladi. 

Komentirajući navode EPPO-a o mitu koji su dekan i profesor s Geodezije dali suradniku ministrice, rekao je kako je to zastrašujuće i da je zgrožen. 

"Ako je negdje napravljena nezakonita radnja, ako je netko išao pronevjeriti novac koji je bio za potres, da bi stekao neku osobnu korist, sve je isto. Hoće li to biti hrvatski novac ili novac iz europskog proračuna, taj mora odgovarati. Ja samo ovdje govorim da ono što smo mi cijelo vrijeme govorili, da su novci utrošeni za 3D snimanja nakon potresa u suradnji s Geodetskim fakultetom bili novci iz državnog proračuna", ponovio je na upite novinara.

Pročitajte više