Plenković: Novo povećanje rejtinga dolazi zbog ulaska u eurozonu

Foto: PIXSELL/Patrik Macek

PREMIJER Andrej Plenković jutros je na Twitteru objavio da je novo povećanje kreditnog rejtinga izravna posljedica članstva u eurozoni, koje Hrvatskoj donosi veću sigurnost u krizi.

"U najnovijoj ocjeni agencije Fitch investicijski rejting Hrvatske podignut je za još jednu stepenicu, na BBB+, sa stabilnim izgledima za rast! Novo povećanje kreditnog rejtinga izravna je posljedica članstva u eurozoni, koje Hrvatskoj donosi veću sigurnost u krizi", stoji u poruci premijera Plenkovića na Twitteru.

Agencija Fitch podigla je u srijedu, u najnovijoj izvanrednoj ocjeni, investicijski kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, na 'BBB+', uz stabilne izglede, nakon završetka postupka prijema RH u eurozonu. 

Naime, redovita revizija rejtinga koju provodi Fitch predviđena je za 28. studenoga, ali zbog važnosti potvrde ulaska Hrvatske u europodručje, ocijenili su da je riječ o situaciji sa značajnim materijalnim promjenama i slijedom toga odlučili izvanredno povećati rejting.

Fitch smatra da je usvajanje eura pozitivno za rejting jer će Hrvatskoj osigurati status rezervne valute

Novo povećanje kreditnog rejtinga izravna je posljedica konačne odluke Vijeća za ekonomske i financijske poslove od 12. srpnja o prijemu Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine.

Fitch smatra da je "usvajanje eura pozitivno za rejting jer će Hrvatskoj osigurati status rezervne valute, smanjiti transakcijske troškove i ograničiti valutni rizik za financije kompanija i kućanstava". Dodatno, ta rejting agencija naglašava da je Hrvatska ispunila sve kriterije konvergencije (kriterije iz Maastrichta) i reforme iz ERM II u najkraćem mogućem roku.

Trenutno po Fitchu sedam članica EU ima niži rejting od hrvatskog, i to Italija, Portugal, Grčka, Cipar, Mađarska, Bugarska, Rumunjska.

Pročitajte više